ΥΠΕΞ: Αδιαπραγμάτευτη η παράγραφος 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 17:45
A- A A+

Για την ελληνική πλευρά δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της παραγράφου 5 του κειμένου του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή, δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Για μας είναι απολύτως βαθειά κόκκινη γραμμή το να μην τροποποιηθεί το συμφωνημένο εδώ και 15 ημέρες κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου των "25" για την Τουρκία, το οποίο κατά την ελληνική άποψη ανταποκρίνεται και κατοχυρώνει πλήρως τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συζήτηση που έγινε στη διάρκεια του Συμβουλίου και τις προσπάθειες για τροποποίηση της παραγράφου 5 του κειμένου, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η απάντηση της Ελλάδας ήταν σχεδόν μονολεκτική και σαφής επισημαίνοντας ότι ένα συμφωνημένο εδώ και 15 ημέρες κείμενο μεταξύ των «25» δεν πρόκειται και δεν πρέπει να υποστεί οιαδήποτε αλλαγή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι τη θέση αυτή επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε όλες τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με την βρετανική προεδρία.

Οπως διευκρίνισε, η παράγραφος 5 του κειμένου για την Ελλάδα θεωρείται απολύτως κλειδωμένη και συμφωνημένη εδώ και πολλές ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι έχει καταστεί πλέον σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα να θιγεί το συμφωνημένο κείμενο θα άνοιγε το «κουτί της Πανδώρας».

Όσον αφορά την πορεία των συζητήσεων, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι εργασίες του Συμβουλίου επρόκειτο να αρχίσουν στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, προκειμένου να γίνει μία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης και επίτευξη συμφωνίας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την τελική έκβαση της προσπάθειας καθώς πρόκειται για μια δύσκολη, σύνθετη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο τις τελευταίες ώρες έχει σημειωθεί σταδιακά κάποια πρόοδος στα θέματα που είχε θέσει η Αυστρία σε ό,τι αφορά το στόχο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη οριστική άρση της εμπλοκής.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή