Δεκτό το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου από Τουρκία, Αυστρία και Κύπρο

Ήρθη το αδιέξοδο, έναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες ώρες
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 18:04
UPD:18:10
A- A A+

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθώς η ¶γκυρα απεδέχθη το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου, στο οποίο κατέληξαν οι «25» υπουργοί Εξωτερικών μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις.

Στο κείμενο των «25» δεν υπάρχουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις. Όσον αφορά την παράγραφο 5 του κειμένου – σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, κατά την περίοδο μέχρι την ένταξή της, θα πρέπει «σταδιακά να εναρμονίζει τις πολιτικές της προς τρίτες χώρες και τις θέσεις της μέσα σε διεθνείς οργανισμούς (περιλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. σε αυτούς τους οργανισμούς) με τις πολιτικές και τις θέσεις της Ε.Ε.»- η βρετανική προεδρία θα προβεί σε ερμηνευτική δήλωση στην οποία θα αναφέρεται πως «όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διατηρούν την αυτονομία των αποφάσεών τους σχετικά με την ένταξη νέων κρατών μελών».

Η αναχώρηση Γκιουλ και η αποδοχή του διαπραγματευτικού πλαισίου επιβεβαιώθηκε και από επίσημες πηγές στην Αγκυρα, ενώ στο Λουξεμβούργο, πηγή της Ε.Ε., επιβεβαίωσε από την πλευρά της ότι τόσο η Κύπρος, όσο και η Αυστρία απεδέχθησαν το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Παρ' όλα αυτά η βρετανική προεδρία δήλωσε διά εκπροσώπου της ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσει την είδηση ότι η Αγκυρα απεδέχθη το κείμενο των «25». «Ο διάλογος συνεχίζεται, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι υπάρχει συμφωνία», σχολίασε ο βρετανός εκπρόσωπος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή