Επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 07:25
A- A A+

ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση η Τουρκία, ανοίγοντας ουσιαστικά και τυπικά το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ, επιβεβαίωσε ότι η Αγκυρα ενέκρινε το κείμενο και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των συνομιλιών.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά από 24 ώρες έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα μέλη της κοινότητας συμφώνησαν με τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι αποσύρει το αίτημά της να μην υπάρξει «πλήρης ένταξη» της Τουρκίας.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ματαίωσαν μία εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διπλωματικές πηγές από τη Βρετανία, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία μπορεί να αρχίσουν τη Δευτέρα.

Πριν από την επίτευξη συμφωνίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό στους όρους έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε την ίδια στάση, γιατί κρίνουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», είπε ο κ. Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή