«Βγήκαν τα μαχαίρια» στην Αυστρία

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 07:37
A- A A+

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι διχασμένες για τη στάση που κράτησε η Αυστρία στις διαπραγματεύσεις για το ενταξιακό πλαίσιο, αλλά και στη προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η αυστριακή De Standard γράφει ότι «η Αυστρία ζητούσε πολλά και κατάφερε πολύ λίγα».

Η στάση της χώρας «ήταν ακατανόητη» για τα άλλα κράτη-μέλη και το μόνο που κατάφερε ήταν να δοθεί ακόμη «μεγαλύτερη έμφαση στη δυνατότητα της Ε.Ε. να αποδεχθεί την Τουρκική υποψηφιότητα». «Η Αυστρία δεν έδωσε την εντύπωση ότι είναι μια χώρα που μπορεί να συνάψει συμφωνίες», γράφει η De Standard.

Διαφωνεί η Die Presse που υπογραμμίζει ότι η στάση της χώρας «έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης». Η αυστριακή εφημερίδα εξυμνεί τη στάση του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ, «που εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τη πολιτική της Ε.Ε. προς τη Τουρκία». Συμπληρώνει δε ότι η θερμή υποστήριξη της Κροατικής υποψηφιότητας «ενίσχυσε το ρόλο της χώρας στην νοτιοανατολική Ευρώπη».

Για «Ευρωπαϊκό φιάσκο» κάνει λόγο η γερμανική Die Tageszeitung που επικρίνει την Αυστρία. «Ο τρόπος με τον οποίο η Αυστρία ήθελε να εμποδίσει τη τελευταία στιγμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα στοιχίσει στην χώρα και έχει ήδη κλονίσει την αξιοπιστία της Ε.Ε.», σημειώνει.

Η Berliner Zeitung χαρακτηρίζει την στάση της Αυστρίας «περίεργη» καθώς εξέφρασε τις αντιρρήσεις της «μερικές ώρες» πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και καθώς είχε προηγηθεί «κατηγορηματική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Der Tagesspiegel παρομοιάζει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο με ένα «πάρτι αρραβώνων που πήγε στραβά». Γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν σαν μια γυναίκα που τη παραμονή των αρραβώνων αποφάσισε ότι θέλει να συζητήσει περισσότερο εάν είναι τελικά προτιμότερο το ζευγάρι να μείνουν «καλοί φίλοι».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικροτεί τη στάση της Αυστρίας. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν «στενές σχέσεις» με τη Τουρκία που μπορούν να «πάρουν διάφορες μορφές». Προειδοποιεί δε για το επερχόμενο «φιάσκο» εάν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι απορρίψουν την ένταξη της Τουρκίας σε δημοψηφίσματα μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Die Welt που γράφει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ούτε στηρίζεται στη «δημοκρατική νομιμότητα» ούτε έχει «οικονομικό νόημα». «Ο Σούσελ αξίζει εύσημα που αναστάτωσε τη συγκέντρωση των πιστών της παράταξης του «Ναι» για τη τουρκική υποψηφιότητα», γράφει η Die Welt.

Η σλοβακική Pravda σημειώνει ότι το «συμβόλαιο γάμου» Ε.Ε. και Τουρκίας θα χρειασθεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να γραφεί. Αυτό το διάστημα θα δώσει τη δυνατότητα στην «δυναμική Τουρκία» να ετοιμασθεί για την ένταξη της και στην Ευρώπη το χρόνο να «διαπραγματευθεί μια περίοδο μετάβασης» μετά το πέρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η τσεχική Pravo τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι «παραμένουν βαθύτατα διχασμένοι» στο θέμα της Τουρκίας και συμπληρώνει ότι όσο περισσότερο διευρύνεται η Ε.Ε. τόσο περισσότερο η κοινή γνώμη θα διχάζεται.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή