Μολυβιάτης: Ιστορική στιγμή η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 11:57
UPD:12:24
A- A A+

«Ιστορική στιγμή», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Όπως επισήμανε Ελλάδα και Κύπρος έχουν πετύχει να κατοχυρώσουν πλήρως όλες της επιδιώξεις τους, βάσει νομικά δεσμευτικών και θεσμικών κειμένων.

«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, γιατί προσδιορίζει το μέλλον και της Τουρκίας και της Ευρώπης και των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία. Επιπλέον χαράσσει το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και με την Κύπρο και με ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για πραγματικά μια πολύ σημαντική συμφωνία. Μια συμφωνία που όχι αμέσως, αύριο, αλλά στην πορεία θα αλλάξει και θα αντικαταστήσει το κακό παρελθόν και το κακό όνομα της περιοχής μας. Είναι η αφετηρία μιας νέας εποχής. Βάζουμε τα θεμέλια, βάζουμε τις βάσεις, που είναι σταθερές και αμετάκλητες, πάνω στις οποίες από εδώ και πέρα θα προχωρήσει η σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και η σχέση της Τουρκίας με ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το πρόβλημα που ανέκυψε με την παράγραφο 5 του κειμένου των «25» για το διαπραγματευτικό πλαίσιο λύθηκε με τη δήλωση της βρετανικής προεδρίας την οποία ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε καθαρά ερμηνευτική, σημειώνοντας ότι δεν έχει νομικό αντίκρισμα. Όπως σημείωσε, στο εξής, η Τουρκία δεν θα μπορεί να εμποδίζει τη συμμετοχή και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική ¶μυνας και Ασφάλειας χωρίς αυτό να έχει συνέπειες στην πορεία της προς την Ενωμένη Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην ερμηνευτική δήλωση της βρετανικής προεδρίας σχετικά με την παράγραφο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου (πρώην παράγραφο 5) δήλωσε : «Αυτή η παράγραφος αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να προσαρμόσει τη θέση της με τη θέση της Ευρώπης όσον αφορά τη δυνατότητα της Κύπρου να μπει σε Διεθνείς Οργανισμούς. Η ερμηνευτική δήλωση λέει ότι αυτή η παράγραφος δεν αναιρεί, δεν περιορίζει το δικαίωμα του κάθε Οργανισμού και του κάθε μέλους του να αποφασίζει. Αυτό είναι αυτονόητο. Επομένως δεν αλλάζει τίποτε αυτή η δήλωση. Η Τουρκία βάσει της παραγράφου 7 και βάσει της δηλώσεως της Προεδρίας θα αξιολογείται από την Ε.Ε. αν πράγματι προσαρμόζει τις θέσεις της προς τις ευρωπαϊκές, όπως έχει καθήκον. Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κρίνεται, εάν το έχει εκτελέσει αυτό το καθήκον που της επιβάλλει η συμφωνία ή όχι».

Το βέβαιο μετά τη χθεσινή απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να «μπλοκάρει» πλέον την είσοδο της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, διαφορετικά θα έχει επιπτώσεις σε επίπεδο ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μπορεί, όμως, μια άλλη τρίτη χώρα να «μπλοκάρει» -για παράδειγμα οι ΗΠΑ- την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και φαίνεται ότι δόθηκε αυτή η διαβεβαίωση στην Αγκυρα από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε εξάλλου, ότι ξεκινάει μια νέα εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, μια εποχή «ειρήνης και σταθερότητας», που θα αποβεί προς όφελος του ελληνικού λαού, αλλά και του τουρκικού. Ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει το κακό παρελθόν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε μία απόφαση ιστορικής σημασίας. Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας θα είναι μια μακρά πορεία μεταρρυθμίσεων, αλλαγών και προσαρμογών στο Κοινοτικό κεκτημένο, που θα οδηγήσει στην οικογένεια των λαών της Ευρώπης, με βάση τις αρχές και τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και ¶μυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Το ΚΚΕ απο την πλευρά του με ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκινούν χωρίς η Τουρκία να έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Βαριές ευθύνες έχουν όλα εκείνα τα κόμματα που προπαγάνδιζαν πως η ΕΕ έχει δημοκρατικές αρχές και αξίες». Το ΚΚΕ εκτιμά πως «οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι υποτιθέμενες αρχές της ΕΕ είναι μύθος .Το θέμα της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθούν συμφέροντα και επιδιώξεις. Ήταν το προκάλυμμα των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η Ε.Ε. δεν διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από τον κίνδυνο της διχοτόμησης που προωθεί το σχέδιο Ανάν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή