Αλ. Τσίπρας: Εκεί που τίθεται ζήτημα εθνικής ευθύνης, η διαφωνία είναι πολυτέλεια

Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015 00:13
UPD:01:27
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δόθηκε οριστικό τέλος στα ακατανόητα σενάρια περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν.

A- A A+

Συμφωνία της Ν.Δ. σε μία εθνική πολιτική για το προσφυγικό ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας ότι τα «ΜΜΕ της διαπλοκής», αλλά και η Ν.Δ., «υιοθέτησαν άκριτα» την άποψη ότι η Ελλάδα βγαίνει εκτός της συνθήκης Σένγκεν. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του για τον προϋπολογισμό με αναφορά στο προσφυγικό, χωρίς να κρύψει την δυσφορία του για την στάση της Ν.Δ..

«Εντάξει αυτοί που έχουν στόχο να βάλουν την Ελλάδα στο στόχαστρο. Εντάξει τα κέντρα της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε και έχουν κάθε λόγο να λένε ότι η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα, αλλά και εσείς; Κατανοώ ότι, δυστυχώς για τη χώρα, βρίσκεστε σε ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, αλλά υπάρχουν όρια. Εκεί που υπάρχει ζήτημα εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ για μία ακόμη φορά την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας από την συνθήκη του Σένγκεν. Είδαμε πρωτοσέλιδα για Grexit, ότι μας διώχνουν από την Ευρώπη. Βεβαίως κάποιοι τα διακίνησαν, κάποια κέντρα στο εξωτερικό από χώρες που χτίσουν τείχη και φράκτες. Αλλά και κάποιοι τα αναπαράγουν εδώ.

ΒΟΥΛΗ
Πριν καν ενημερωθούν και πριν καν μιλήσουν με τον Έλληνα αρμόδιο Επίτροπο οι βουλευτές της ΝΔ αποδέχθηκαν ότι η χώρα βγαίνει από τη Σένγκεν. Και αναρωτιέμαι γιατί στην σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Πλακιωτάκης διετύπωσε την άποψη ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με την δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά. Ήρθε η απόφαση της Ε.Ε. που διέψευσε τα παπαγαλάκια και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες έκαναν και αυτοκριτική και άλλες, όπως η Γερμανία, υιοθέτησαν έστω και με καθυστέρηση, την ελληνική πρόταση για απευθείας μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σ’ αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή».

«Ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του όταν κάποιοι άλλοι χτίζουν τείχη. Στα ελληνικά νησιά υλοποιείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι «σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε εντατικοποιώντας την δουλειά μας και διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις».

«Είχαμε να κάνουμε με ένα άψογα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης»

Αναφερόμενος στην οικονομία και τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια υλοποιήθηκε στη χώρα «μια πολιτική ακραίας και σκληρά ταξικής δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης».  «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος. Αλλά με ένα άψογα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης», πρόσθεσε και εξήγησε: «Ήταν ακριβώς αυτό το σχέδιο που η δική μας κυβέρνηση αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει σήμερα να αμφισβητεί».

Ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε τους στόχους της κυβέρνησης: «Δικός μας στόχος ένας βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας» σημείωσε και εξήγησε ότι αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν τη ριζική ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και προσήλωση, κοινωνική κινητοποίηση και βούληση για βαθιές πολιτικές τομές», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει τη βούληση. «Ο σημερινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι διαθέτει και την ικανότητα να ηγηθεί της μεγάλης αυτής κοινωνικής προσπάθειας. Κυρίως όμως αποτελεί την προοπτική για τον σταδιακό κοινωνικό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Tο περήφανο “όχι” του δημοψηφίσματος ενίσχυσε τη διαπραγματευτική μας θέση»

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ψευδοπροφήτες» που προφήτευσαν την κατάρρευση και την καταστροφή ενώ διατύπωσε τη θέση ότι το «Όχι» του δημοψηφίσματος δεν οδήγησε εκτός ευρώ τη χώρα, αλλά ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της θέση. Εκτίμησε δε ότι οι δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν καθήλωσαν την οικονομία, καθώς, όπως είπε, με την άμεση συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης ανέκαμψαν όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι και θέμα πολιτικής βούλησης και υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση την διαθέτει. Ανέφερε δε ότι δεκάδες υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα και επίορκοι οδηγούνται στον δρόμο προς την έξοδο, με την κυβέρνηση να διεκδικεί χρήματα που εκλάπησαν από το Δημόσιο και να ελέγχει όλες τις λίστες της φοροδιαφυγής, παλιές και νέες.

«Πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο: την ανακατανομή των βαρών»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. «Να πληρώσουν όσοι εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς ασυδοσίας των τελευταίων 20 ετών» πρόσθεσε και προανήγγειλε ότι μπαίνει σε φάση εφαρμογής το περιουσιολόγιο με στόχο την άμεση νομοθέτησή του και την εκκίνησή του από το Σεπτέμβριο του 2016.

«Μπορεί να μην βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της αναδιανομής πλούτου αλλά πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο: την ανακατανομή των βαρών» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και στάθηκε σε  εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται εκδίπλωση της συμπιεσμένης δυναμικής που έχει το οικονομικό σύστημα από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να επιταχύνει την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας, την έξοδο από την επιτροπεία, την υπέρβαση της κρίσης», εκτίμησε και παρατήρησε ότι ενισχύεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός κατά 823 εκατ.

Υποστήριξε δε ότι «ως ενεργητική πολιτική απασχόλησης θα απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς 450-500 εκατ. μέσα στο 2016 από τα 1,4 δισ του ΕΣΠΑ 2014-2020», ενώ αναφέρθηκε σε 12 προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους, τα οποία όπως είπε, ξεκινούν άμεσα. «Παρουσιάζεται μείωση της ανεργίας, αλλά εμείς δεν θα πανηγυρίσουμε όπως θα κάνατε εσείς. Γιατί η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα ποσοστά» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Μετά την πρώτη αξιολόγηση οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους

Μετά την πρώτη αξιολόγηση ξεκινούν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι η προοπτική βιωσιμότητας και εξυπηρέτησης του χρέους θα ανοίξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την Ελλάδα από το νέο έτος. Προανήγγειλε δε ότι το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο.

«Τώρα, το παλιό χρεοκοπημένο καθεστώς της διαπλοκής και της ολιγαρχίας, παραλυμένο μέσα στις αντιφάσεις του επιστρατεύει νέους φόβους» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που ενορχήστρωσαν το PSI και την απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά 15 δισ. Εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίασαν σε συνεργασία με την Τρόικα και ψήφισαν 11 οριζόντιες παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν τη χάραξη εθνικής κόκκινης γραμμή για τις συντάξεις. «Και για άλλη μια φορά αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μόνοι μας μαζί με την κοινωνία. Και κόντρα στο χρεοκοπημένο πολιτικό καθεστώς», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή