Γ. Παπανδρέου: Καμία ανοχή σε όσα λέει και όσα κάνει αυτή η κυβέρνηση

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 16:30
UPD:17:19
A- A A+

Μηδενική ανοχή σε όσα λέει και όσα κάνει η κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.. «Καμιά ανοχή σε ότι λέει και κάνει αυτή η κυβέρνηση, ως εδώ και μη παρέκει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση πλήττει τα συμφέροντα της χώρας, την οδηγεί σε λάθος δρόμο και τη γυρίζει πίσω. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κυβέρνηση μειωμένων προσδοκιών και χαμένων ευκαιριών, η οποία όπως είπε, είναι κατώτερη των περιστάσεων, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος διακυβέρνησης και αυτός, όπως είπε, είναι το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση, είπε, διακατέχεται από πελατειακή αντίληψη και από δεξιό αυταρχισμό. Προτεραιότητα, πρόσθεσε της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει τις πελατειακές της σχέσεις, και για αυτό καθιέρωσε τη συνέντευξη στις προσλήψεις, ενώ υποβάθμισε το ΑΣΕΠ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρά τη σεμνότητα και ταπεινότητα για την οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός έχουν γίνει 200 χιλιάδες προσλήψεις από τον κομματικό, όπως είπε, στρατό. Έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας στους διαγωνισμούς αυτούς, ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ρεγκούζα. Πρόσθεσε ότι τα θέματα διαφάνειας είναι πρώτη προτεραιότητα για το κόμμα του.

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η απογραφή υπονόμευσε το κύρος της οικονομίας διεθνώς, επισημαίνοντας πως η διαδικασία αυτή δεν έπληξε το ΠΑΣΟΚ, αλλά τη χώρα. Έκανε λόγο για κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, με την πεισματική, όπως ειπε, άρνησή της να δώσει το επίδομα θέρμανσης στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ αναφερόμενος στο προσχέδιο προϋπολογισμού, είπε ότι είναι ένα κείμενο που βρίσκεται στον αέρα.

«Η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι, θα πάρει το "πράσινο φως" απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μείωση του ελλείμματος μέσω του λογιστικού τρικ της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. Όμως, αυτό το "πράσινο φως" δεν το έχει πάρει ακόμα, και όσο δεν το παίρνει, αυτό το κείμενο και όλα όσα έχει μαζί, δεν αξίζουν ούτε όσο το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά για το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών, των εργαζομένων και των μισθωτών.

«Αυτος ο προϋπολογισμός προβλέπει μηδενικές πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα, προβλέπει πενιχρές αυξήσεις στις συντάξεις και στα επιδόματα. Μειώνει και πάλι για δεύτερη χρονιά τις δαπάνες στην υγεία και στην παιδεία, ως ποσοστό του ΑΕΠ», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι και κοινωνικά άδικος. Γιατί; Προβλέπει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων για τα νοικοκυριά, παίρνοντας δηλαδή, απ’ τα νοικοκυριά, απ’ ότι απ’ τις επιχειρήσεις, γιατί έχει κρυφούς φόρους. Διότι αυξάνει τους έμμεσους φόρους που είναι κοινωνικά άδικοι, σε βάρος της άμεσης φορολογίας που αναδιανέμει τον εθνικό πλούτο με δικαιότερο τρόπο».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε και υποστηρίζει την ενταξιακή πολιτική της Τουρκίας, κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση για ανυπαρξία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, όπου, όπως παρατήρησε, στόχος της δεν ήταν τί θα πάρει, αλλά τί θα δώσει. Όπως τόνισε με τη δημόσια δήλωσή του (στο CNN) ότι η Ελλάδα δεν θα ασκήσει βέτο, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε τα όπλα.

«Η χθεσινή μέρα στο Λουξεμβούργο, νομίζω ότι, ήταν αποκαλυπτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Βλέπαμε άλλα κράτη - μέλη να παλεύουν, όπως κι εμείς κάναμε ως κυβέρνηση, στο Ελσίνκι. Εμείς είχαμε ανοιχτή την επιλογή να μην συναινέσουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα κείμενο, το οποίο διασφάλιζε, με τις περαιτέρω βεβαίως ενέργειές μας, μια πολύ δύσκολη υπόθεση, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, αυτό δεν το αξιοποίησε η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Βλέπαμε μέχρι την τελευταία ώρα για την επιτυχία διαπραγματευτικών στόχων να επιχαίρουν αυτάρεσκα, με αμφίβολες επιτυχίες, πριν καν λήξει η διαπραγμάτευση. Αυτό δυστυχώς έπραξε η κυβέρνηση Καραμανλή», παρατήρησε.

Όπως είπε, η Ελλάδα έπρεπε να έχει διαμορφώσει έναν Οδικό Χάρτη που θα διασφαλίζει μια σιγουριά στα επόμενα βήματα. «Αντίθετα, τώρα, με την έλλειψη ξεκάθαρων διαπραγματευτικών πλαισίων, με την έλλειψη συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με τις πολλές αμφίσημες -και με τη δήλωση την τελευταία των «25»- ερμηνείες του διαπραγματευτικού κειμένου, είμαι σίγουρος ότι, θα έχουμε συνεχώς συγκυριακές κρίσεις, όπου εκεί πια θα χρειαστεί η Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει τις όποιες συγκυριακές συγκρούσεις μπορεί να υπάρξουν γύρω από το θέμα της Τουρκίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή