Ταξιδεύοντας στο Μάτσου Πίτσου μέσω... Google

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 15:16
Associated Press
A- A A+

Την ευκαιρία να… περπατήσει κανείς μέσω του υπολογιστή του στο Μάτσου Πίτσου, το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας στο νότιο Περού, προσφέρει η υπηρεσία Street View της Google.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σακίδιο με κάμερες ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Ντάνιελ Φίλιπ, κατέγραψε πλάνα από κάθε γωνιά του Μάτσου Πίτσου, που σημαίνει «αρχαίο βουνό» στη γλώσσα Κέτσουα, την πιο διαδεδομένη από όλες τις ιθαγενείς γλώσσες της αμερικανικής ηπείρου και γλώσσα την Αυτοκρατορίας των Ίνκας.

Όπως εξηγεί η διευθύντρια προγράμματος της Google, Ντεϊάνα Γικ, η Google επιχειρεί να «μεταφέρει» τους χρήστες του διαδικτύου σε τοποθεσίες και σημαντικά μνημεία για όλη την ανθρωπότητα.

Η αρχαία πόλη του Μάτσου Πίτσου βρίσκεται σε υψόμετρο 2.700 μέτρων στη Σιέρα Βιλκαμπάμπα, στις όχθες του παραπόταμου του Βιλκανότα, Ουρουμπάμπα. Απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη Κούσκο, ενώ η περιοχή έχει πυκνή βλάστηση, με τυπική τροπική χλωρίδα.

Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1911 από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ. Σύμφωνα με ειδικούς, χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο και λατρευτικό κέντρο, αλλά και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων.

Η πρόσβαση στην πόλη δεν είναι εύκολη καθώς η πορεία, μέχρι τα 2.350 μέτρα υψόμετρο, γίνεται μόνο με τρένο ενώ εν συνεχεία ο επισκέπτης καλείται να περπατήσει.

Οι Ίνκας, αποτελούσαν πολιτισμό και αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής κατά την Προκολομβιανή εποχή, η οποία έπεσε με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου από τους Ισπανούς.

Η ονομασία Ίνκα προέρχεται από το έθνος Ίνκα και εκτιμάται ότι σχετίζεται με την ονομασία του θεού Ήλιου (Ίντι).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή