«Η αναγνώριση της Κύπρου αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας»

Τονίζει ο Όλι Ρεν
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 18:59
UPD:19:05
A- A A+

Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την Ε.Ε. και όσο πιο γρήγορα το κάνει, τόσο το καλύτερο για αυτήν, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν.

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο κ. Ρεν αφού είπε ότι προτίθεται να μεταβεί πολύ σύντομα στην Τουρκία, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου σε σύγκριση με την τουρκική νομοθεσία (screening procedure), που αναμένεται να διαρκέσει ένα περίπου χρόνο, θα ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου (όπως και για την Κροατία), με το κεφάλαιο της Ερευνας και της Τεχνολογίας και θα ακολουθήσει το κεφάλαιο της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Όπως διευκρίνισε, προϋπόθεση για το άνοιγμα των υπολοίπων κεφαλαίων θα είναι η θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Υπουργών για τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στόχος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., επεσήμανε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία με ανοιχτό τέλος, δηλαδή χωρίς να προεξοφλείται η κατάληξή της.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την ικανότητα ενσωμάτωσης της Τουρκίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Όπως διευκρίνισε, περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος αυτού πρόκειται να παρουσιαστούν στο έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση που θα υιοθετήσει η Επιτροπή στις 9 Νοεμβρίου, αλλά και στην έκθεση προόδου για την Τουρκία που θα εγκριθεί την ίδια ημέρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή