Η επόμενη μέρα: Ικανοποίηση και αντιδράσεις

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 20:10
UPD:20:12
A- A A+

«Ιστορική στιγμή», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/04/1103780.htm .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κόμματος επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Δυστυχώς, η ελληνική φωνή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, θα βάλουν τη σφραγίδα τους για την πορεία της γείτονος χώρας τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, και βεβαίως, αν ενταχθεί, για πολλά χρόνια ακόμη. (...)Μετά τις χτεσινές εξελίξεις στο Λουξεμβούργο ανοίγει, βεβαίως, ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός εκφράζοντας, βέβαια, παράλληλα, την ελπίδα ότι, αυτό θα αποτελέσει μια καταλυτική στιγμή για την ειρήνη στην περιοχή μας...»

Σκεπτικισμός επικρατεί και στον ΣΥΝ. Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται: «Το μεταμεσονύκτιο πέρασμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνοδεύτηκε από γεγονότα που ανέδειξαν τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην πορεία προσαρμογής της Τουρκίας στα κριτήρια και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Με την χθεσινή απόφαση παίχτηκε ξανά η ίδια θεατρική παράσταση. Ο αμερικανός σπόνσορας της τουρκικής υποψηφιότητας εμφανίστηκε ως από μηχανής Θεός που κατάφερε να ανοίξει προοπτικές διεύρυνσης του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, και να θέσει την Τουρκία σε ενταξιακή τροχιά, χωρίς όμως η Τουρκία να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου, επίλυσης των προβλημάτων με τους γείτονές της και εκδημοκρατισμού... Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων χρεώνεται στα αρνητικά της ελληνικής κυβέρνησης και δυστυχώς επιβαρύνει το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων για τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος.

Η Τουρκία διατηρεί τις θέσεις της

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις, αναφέρθηκε στη μονομερή δήλωση της Αγκυρας της 19ης Ιουλίου και διευκρίνισε ότι η τουρκική υπογραφή στο πρόσθετο Πρωτόκολλο Ε.Ε. - Τουρκίας δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν είναι κοινό έγγραφο, αλλά έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Τουρκία διατηρεί τις θέσεις της σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ότι η στάση της χώρας του θα μείνει απαράλλακτη μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος. «Δεν υπάρχει αλλαγή στη σημερινή μας θέση. Χώρος επίλυσης του Κυπριακού είναι o ΟΗΕ» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το κείμενο διαπραγματεύσης σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι η μοναδική υποψήφια χώρα που διαπραγματεύθηκε το πλαίσιο. Υπήρχαν σημεία ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. (Στο πλαίσιο) αναφέρεται ξεκάθαρα η προοπτική πλήρους ένταξης, δίχως αυτό να επισκιάζεται από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση».

Αντιδρά η τουρκική αντιπολίτευση

Tο διαπραγματευτικό πλαίσιο ωθεί την Τουρκία σε καθεστώς ειδικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι στην πλήρη ένταξη, υποστήριξε ο πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Ο κ. Μπαϊκάλ επισήμανε ότι το κόμμα του «είχε χαρακτηρίσει αρνητικές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2004», διότι «δεν εξέφραζαν την πολιτική βούληση για πλήρη ένταξη της Τουρκίας» και ότι η απόφαση εκείνη «ωθούσε την Τουρκία σε μία σχέση εκτός της πλήρους ένταξης».

«Στόχος μας έπρεπε να είναι η βελτίωση της απόφασης της 17 Δεκεμβρίου 2004», είπε ο Μπαϊκάλ και τόνισε ότι «δυστυχώς το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είναι χειρότερο. Αυτό στο οποίο κατευθυνόμαστε είναι οι ειδικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το αν κατονομάζονται ή όχι με αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για πλήρη ένταξη. Πρώτα από όλα δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία διαλογής, ενώ μας είχαν πει ότι τα δύο αυτά θα προχωρούσαν παράλληλα».

Ο κ. Μπαϊκάλ συνέχισε με τα όσα αναφέρονται στο πλαίσιο σχετικά με την Κύπρο και ανέφερε ότι «υπάρχει η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητεί από την Τουρκία, να αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

Οπως σημείωσε, ενώ στη μονομερή δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο η Αγκυρα «είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, τα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη, με την αντιδήλωση η Ε.Ε. μάς λεει το αντίθετο και μάλιστα ζητεί, να λυθεί το πρόβλημα αυτό, μέχρι το 2006. Αυτό σημαίνει αναγνώριση στην πράξη», είπε ο Μπαϊκάλ και πρόσθεσε ότι «στην αντιδήλωση, η Ε.Ε. ζητεί από την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τους Ελληνοκύπριους, πράγμα που θα είναι και η νομική αναγνώριση».

Ως προς την «ικανότητα απορρόφησης» που αναφέρεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ο Μπαϊκάλ είπε ότι «η λεγόμενη απορρόφηση, δεν ίσχυσε για καμία από τις χώρες που εντάχθηκαν. Ισχύει για την Τουρκία και μάλιστα από τώρα».

Κύπρος: Δεν θα στρώσουν οι «25» χαλί στην Τουρκία

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να βαδίσει στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχολιάζοντας την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με βάση το πλαίσιο που αποφάσισαν οι «25», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος διατηρεί ακέραια όλα τα θέματα που έθεσε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι τα 25 κράτη δεν είναι έτοιμα να της στρώσουν χαλί να περάσει με τους όρους της, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Απαντώντας στη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι υπάρχουν δύο πραγματικότητες στο νησί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η μία είναι η πραγματικότητα της νομιμότητας και η άλλη της παρανομίας που εξακολουθεί να υποστηρίζει η κατοχική δύναμη.«Η Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε, «τάσσεται υπέρ της νομιμότητας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή