Κατηγοριοποίηση προσφύγων – μεταναστών βάσει των αναγκών προστασίας τους ζητεί η Ύπατη Αρμοστεία

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 20:57
UPD:21:02
EPA/GEORGI LICOVSKI

Η Υ.Α. καλεί Ελλάδα και ΠΓΔΜ να διαχειριστούν τα σύνορά τους «με τρόπο που να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές προστασίας των προσφύγων».

A- A A+

Την κατηγοριοποίηση των προσφύγων και μεταναστών βάσει των αναγκών προστασίας τους και όχι της εθνικότητάς τους προτείνει η Ύπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ εκφράζει ανησυχία για τα περιστατικά βίας στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ και ζητεί βελτίωση της κατάστασης ασφάλεια.

Η Υ.Α. καλεί Ελλάδα και ΠΓΔΜ να διαχειριστούν τα σύνορά τους «με τρόπο που να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές προστασίας των προσφύγων».

Τονίζει δε ότι τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν θεσμοθετήσει οι αρχές των κρατών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων για την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών από άλλες χώρες εκτός της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, είχαν ως αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες την αύξηση των εντάσεων στην Ειδομένη.

Σε ανακοίνωσή της, η Υ.Α. εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο ενός Μαροκινού άνδρα την Πέμπτη στα σύνορα και σημειώνει ότι το τραγικό αυτό περιστατικό υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να προβούν οι αρχές στις δέουσες ενέργειες. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να επαναφέρουν την ασφάλεια στην περιοχή καθώς αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία όσων την έχουν ανάγκη αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και των εθελοντών», προσθέτει η Υ.Α.

Όπως αναφέρει, υπάρχει πλέον η δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών που τους έχουν αρνηθεί την είσοδο στην ΠΓΔΜ ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα. «Εκεί βρίσκονται στη διάθεσή τους δομές υποδοχής και παροχής βοήθειας και μέλη του προσωπικού της Υ.Α. είναι παρόντα προκειμένου να προσφέρουν ξεχωριστά συμβουλές, πληροφορίες και νομική ενημέρωση σε εξατομικευμένη βάση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή