Λίστα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 11:51
A- A A+

Η Επιτροπή, που διορίσθηκε από την σερβο-βοσνιακή κυβέρνηση, για να ερευνήσει την σφαγή σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995 συνέταξε ένα κατάλογο με 20.000 ονόματα Σέρβων στρατιωτών, που ήταν αναπτυγμένοι στη περιοχή εκείνη τη περίοδο.

Ομαδικός τάφος στη Σρεμπρένιτσα

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, η έρευνα έχει στα στόχο να εξακριβώσει τη ταυτότητα αυτών που ενέχονται στη σφαγή και να διασφαλίσει ότι κανείς εξ αυτών δεν διατηρεί κυβερνητικές θέσεις.

Ο κατάλογος με τους σχεδόν 20.000 στρατιώτες δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και δεν σημαίνει ότι ο κάθε ένας εξ αυτών ενέχεται στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Περιέχει πάντως τα ονόματα αυτών που έδωσαν τις διαταγές για τη σφαγή, αυτών που εκτέλεσαν τις διαταγές, καθώς και ανθρώπων που συνεχίζουν να εργάζονται στον σερβο-βοσνιακό στρατό, και στο κρατικό μηχανισμό.

Η έκθεση της Επιτροπής θα αποσταλεί στο Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου της Χάγης μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Ο επικεφαλής του σερβο-βοσνιακού στρατού εκείνη την εποχή, Ράτκο Μλάντις, καθώς και ο πολιτικός ηγέτης των Σεβο-βόσνιων, Ράντοβαν Κάραντζιτζ κατηγορούνται για γενοκτονία.

Καταζητούνται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και πιστεύεται ότι κρύβονται στη Βοσνία ή στη Σερβία – Μαυροβούνιο.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα στην ανατολική Βοσνία θεωρείται η χειρότερη ωμότητα που διαπράχθηκε στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή