Κ. Ράις: Η ένταξη της Τουρκίας επωφελής για όλους

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 12:16
UPD:12:24
A- A A+

Την εκτίμηση ότι μια Τουρκία που έχει εισέλθει σε ένα ενταξιακό πλαίσιο με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση στην Ε.Ε., ωφελεί όχι μόνο την ίδια, αλλά και την Ευρώπη, καθώς και τη «διατλαντική οικογένεια», εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τους πρέσβεις των «25» στην Ουάσιγκτον.

Την πραγματοποίηση της συνάντησης και το περιεχόμενό της γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όπως επισης επισημάνθηκε, οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος της Ε.Ε. και άρα ναι μεν υποστηρίζουν διπλωματικά και με δημόσιες δηλώσεις την ενταξιακή προοπτική της Aγκυρας, αλλά σέβονται τις διαδικασίες της Ε.Ε. και δεν επεμβαίνουν σε αυτές.

Κληθείς να επιβεβαιώσει κατά πόσον μια Τουρκία που θα κινείται προς την Ευρώπη θα είναι και περισσότερο υποβοηθητική στο Κυπριακό, ο κ. Μακόρμακ περιορίσθηκε να τονίσει ότι «οι απόψεις μας σε ό,τι αφορά την επίλυση του κυπριακού ζητήματος δεν έχουν αλλάξει. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες και το σχέδιο του γ.γ. Κόφι Ανάν και θα δούμε προς τα που θα κινηθεί αυτό το θέμα στο μέλλον».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αποτελεί πάγια πολιτική των ΗΠΑ, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πράξη εναπόκειται στην Ε.Ε. και την Τουρκία, και η Ουάσιγκτον δεν έχει λόγο επ' αυτού.

Πηγή ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή