Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε τώρα την εθνική συνεννόηση

Ποιο το σχέδιο του Πρωθυπουργού και πού αναζητεί συμμάχους για να ολοκληρώσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησής του
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 04:03
SOOC/Nick Paleologos

Σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή ο οδικός χάρτης του Πρωθυπουργού για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο με την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, μόνο «στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι» όπως φαντάστηκαν πολλοί με τη ευρεία νίκη στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μόνο ανεξήγητη δεν είναι η χθεσινή κατά μέτωπον επίθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση -χρησιμοποίησε την αραβική παροιμία «τα σκυλιά αλυχτούν μα το καραβάνι προχωρά»- η οποία συνοδεύτηκε αργά το απόγευμα από τη διαρροή ενός διαλόγου του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι για το ΠΑΣΟΚ και τη σύμπραξή του με τη Ν.Δ.

Σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή ο οδικός χάρτης του Πρωθυπουργού για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο με την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, μόνο «στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι» όπως φαντάστηκαν πολλοί με τη ευρεία νίκη στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Μετά τον Προϋπολογισμό ο οποίος θα ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου ακολουθεί το δεύτερο πακέτο με τα 13 προαπαιτούμενα, μεταξύ αυτών η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά μόνο ως προς το σκέλος των φορέων διαχείρισής τους. 

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να περάσουν μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου και το πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να επανέλθει από το νέο έτος, όπου μαζί με το νέο ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση οι θεσμοί και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ θέτουν και πάλι θέμα εργασιακών σχέσεων (ομαδικές απολύσεις, αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου, ενώ το ΔΝΤ θέτει και θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού) ώστε να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Επίσης εκτός του δεύτερου πακέτου έχουν μείνει εκτός τα «κόκκινα» δάνεια ως προς τις ρυθμίσεις που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, η απελευθέρωση αγορών που προκαλεί αντιδράσεις (π.χ. φάρμακα), το νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016 – 2019 και ειδικά τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνει με στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ενέργειας, η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ και η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε χθες ότι  «μια πετυχημένη πρώτη αξιολόγηση οδηγεί στις αποφάσεις για το χρέος σε συνάρτηση με την ικανοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ  συμπλήρωσε πως «είναι ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τμηματικά η ελάφρυνση του χρέους της, για να συνδεθεί με όρους πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018».

Με βάση τα παραπάνω η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν να πορευτεί το προσεχές «δύσκολο» τετράμηνο με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Και με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ. ανοίγει όλα τα χαρτιά του στο τραπέζι. Είτε αυτό αφορά την  παραίτηση και την παράδοση της έδρας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τα μέτρα, είτε τη συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων, είτε με μεμονωμένους βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ. σε περίπτωση που στην τελευταία επικρατήσουν διαλυτικές τάσεις.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή