Ρουσόπουλος: Για πρώτη φόρα ζητείται από την Τουρκία η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 16:05
A- A A+

«Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη συμπερίληψη των ελληνικών επιδιώξεων σε νομικά δεσμευτικά κείμενα της Ε.Ε.. Αδιάψευστη επιβεβαίωση της επιτυχίας που είχε η ελληνική στρατηγική και οι χειρισμοί της Αθήνας είναι η ευρωπαϊκή αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο».

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με την απόφαση των «25» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη, την Τουρκία, την περιοχή μας, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό».

«Για πρώτη φορά», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος, «η Ε.Ε. ζητεί -ως υποχρέωση και προαπαιτούμενο- από την Τουρκία να προχωρήσει στη βελτίωση των διμερών της σχέσεων με την Ελλάδα, με σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και με ό,τι αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει».

Επίσης πρόσθεσε, «για πρώτη φορά, διαμορφώνονται σαφείς προϋποθέσεις για την de facto αλλά και για τη de jure αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατικής από την Τουρκία, αμέσως μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Η Τουρκία συνεπώς θα βρίσκεται υπό την πίεση της συμβολής της στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ενώ ακόμη στα κοινοτικά κείμενα αναφέρεται η δέσμευση της Τουρκίας «να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται σε μια διαδικασία «ασφυκτικού ελέγχου» από τους «25» για τη διαπραγμάτευση 35 κεφαλαίων, οι αποφάσεις των οποίων θα λαμβάνονται με ομοφωνία. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και η ιστορική καμπή, αυτή είναι η αφετηρία για ένα μέλλον σταθερότητας και ειρήνης, όπως το επιθυμεί ο ελληνικός λαός», τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος, επικρίνοντας τη «μίζερη και τελείως αβάσιμη μικροπολιτική κριτική» που ασκείται. Όπως παρατήρησε, η κριτική αυτή εστιάζεται στο περιεχόμενο μιας «μη-δεσμευτικής νομικά δήλωσης, η οποία αναφέρεται στο απολύτως αυτονόητο -ότι δηλαδή, οι διεθνείς οργανισμοί λαμβάνουν αυτόνομα τις αποφάσεις τους». «Είναι μια δήλωση, που δεν επηρεάζει ούτε κατά κεραία, τα πολύ θετικά για τη χώρα μας και την Κύπρο αποτελέσματα του Λουξεμβούργου», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή