Η ιστορία των εκδόσεων Κασταλία και της Ελλάδας σε μία έκθεση

Στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 05:10
A- A A+

Καταγράφοντας τη δραστηριότητα των εκδόσεων Κασταλία από την ίδρυσή τους έως το 1941, η έκθεση «Οι εκδόσεις Κασταλία και η Ελλάδα της δεκαετίας του 1930» εγκαινιάζεται στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται τα βιβλία των εκδόσεων, φωτογραφίες και χειρόγραφα των συγγραφέων, φωτογραφίες της Ελλάδας του 1930 και άλλα, από τις συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

Σε μια ταραγμένη περίοδο

Οι εκδόσεις Κασταλία ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930, από τον Γερμανορώσο Έρμαν Κάουφμαν, ο οποίος ήρθε, το 1920, στην Αθήνα, όπου άνοιξε το γνωστό βιβλιοπωλείο στην οδό Σταδίου. Ήταν μια ταραγμένη περίοδος για την Ελλάδα, καθώς ακόμη ήταν ορατές οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 1929 - 1930, ενώ η βενιζελική κυριαρχία της προηγούμενης δεκαετίας φαινόταν να κάμπτεται.

Σε αυτές τις συνθήκες και με την κρίση να έχει πλήξει και την εκδοτική δραστηριότητα, ο Κάουφμαν αποτόλμησε το ξεκίνημα ενός εκδοτικού οίκου με φιλόδοξους ποιοτικούς στόχους. Ίσως, ακολουθούσε τα βήματα του Gaston Gallimard, ο οποίος, την ίδια δεκαετία, προσπαθούσε να αναδείξει νέους λογοτέχνες με ποιοτικές εκδόσεις ή απλώς επεδίωκε να εκφράσει τις πρωτοποριακές τάσεις της εποχής. Ο νέος εκδοτικός οίκος συγκέντρωνε την αφρόκρεμα της λογοτεχνίας. Τερζάκης, Θεοτοκάς, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Μυριβήλης, Βενέζης και άλλοι της γενιάς του ’30 εξέδιδαν τα έργα τους στην Κασταλία, ενώ, μεταξύ των συνεργατών, συγκαταλεγόταν και ο Κ. Θ. Δημαράς.

Οι εκδόσεις Κασταλία μεσουρανούσαν τα χρόνια 1934 - 1936. Στο διάστημα αυτό, εξέδωσαν περίπου 28 τίτλους, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των βιβλίων, με καλό χαρτί, σχέδια γνωστών καλλιτεχνών, αριθμημένα αντίτυπα κ.λπ. Ήταν η περίοδος, που η Ελλάδα βάδιζε με αργά και σταθερά βήματα προς τη δικτατορία του Μεταξά, περνώντας από νέες εκλογές (1934), διαδοχικά στρατιωτικά κινήματα (εκείνο του Πλαστήρα το 1935 και εκείνο της βραχύβιας δικτατορίας του Κονδύλη), την παλινόρθωση της μοναρχίας (1935) και τον θάνατο μεγάλων πολιτικών που είχαν κυριαρχήσει τις προηγούμενες δεκαετίες (Βενιζέλος, Τσαλδάρης, Παπαναστασίου, Δεμερτζής).

Τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, οι εκδόσεις Κασταλία  περιόρισαν σημαντικά της εκδοτική τους παραγωγή και, τελικά, έκλεισαν το 1941, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

Πληροφορίες

Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης: Αμερικής 13 - Αθήνα. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα και Τετάρτη: 9.30 - 15.30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 9.30 - 20.00, Σάββατο: 10.00 - 17.00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς