Ν.Δ.: Στενεύουν τα περιθώρια εσωκομματικών εκλογών

Ούτε χθες κατάφεραν να συμφωνήσουν στην εταιρεία που θα αναλάβει τη διαδικασία
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 08:26
UPD:08:26
SOOC/Alexandros Michailidis

Η προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για το φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής συνταράσσει τη Ν.Δ.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
[email protected]

Εκτός χρονοδιαγράμματος ως προς τον στόχο για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου κινδυνεύει να βρεθεί Ν.Δ. καθώς το Σαββατοκύριακο δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει το κόμμα στην εταιρεία που θα αναλάβει να διενεργήσει τη σχετική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι βουλευτές που ζητούν να μη γίνουν άμεσα οι εκλογές, για να αποφευχθεί ένα νέο φιάσκο.

Οι αντιπαραθέσεις για τις ευθύνες της αποτυχημένης διαδικασίας συνεχίζονται όμως αμείωτες, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να δίδει στη δημοσιότητα το ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία Infosolutions από το οποίο προκύπτει πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με το αν ήταν ποτέ δυνατό να γίνουν εκλογές στη Ν.Δ.

Με τον χρόνο να τρέχει αντίστροφα, η κεντρική εφορευτική επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Ν.Δ. καλείται να επιλέξει στη σημερινή συνεδρίασή της την εταιρεία που θα διοργανώσει τις εκλογές της Ν.Δ. και να οριστικοποιήσει στη συνέχεια τη 13η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στον ορισμό της εταιρείας, ο φόβος ενός νέου φιάσκου αλλά και οι παρασκηνιακές επιδιώξεις διάφορων πλευρών ενισχύουν τις ανησυχίες για το αν θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες ή αν θα επιλεγεί μια άλλη λύση.

Διαφωνίες

Ειδικότερα, αρκετοί βουλευτές προτείνουν να μην οριστούν τώρα εκλογές, αλλά να οδηγήσει ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης το κόμμα στο συνέδριο από όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αλλαγή ηγεσίας. Οι προτάσεις αυτές, όμως, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα που ζητούν να εφαρμοστεί το καταστατικό και να μην υπάρξει μάλιστα καμία αλλαγή στον τρόπο εκλογής.

Κατηγορηματικά αντίθετος σε νέα αναβολή ή και σε αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου δηλώνει όμως και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος. «Ακούω διάφορα σενάρια για κλειστούς καταλόγους ή συνέδρια, καλό είναι να τα ξεχάσουν όσοι τα διακινούν. Διότι είτε αγνοούν το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπει απευθείας εκλογή από τη βάση, είτε εσκεμμένα θέλουν να το παραβλέψουν για να προκαλέσουν μπάχαλο και εν τέλει σχίσμα» είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews» και ξεκαθάρισε: «Οσοι διακινούν σενάρια αλλαγής του τρόπου εκλογής προέδρου, ενώ είναι εν εξελίξει η διαδικασία, έχουν στόχο τη διάλυση της Ν.Δ.».

Τη Ν.Δ. τη συνταράσσει όμως και η προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για το φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής. Ο υποψήφιος πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ιδιωτικό συμφωνητικό σύμβασης έργου της Ν.Δ. με την εταιρεία Infosolutions διατυπώνοντας μία σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν από τη νομική επεξεργασία της σύμβασης. Από το συμφωνητικό προκύπτει ότι στη σύμβαση δεν προβλέπεται ποιος θα προμήθευε και σε ποιο χρονικό σημείο τα tablets που ήταν απαραίτητα για την εκτέλεση του έργου.

Επίσης δεν περιλαμβάνεται όρος με τον οποίο ο ανάδοχος να αναλαμβάνει τη συνολική ευθύνη για το υπό ανάπτυξη πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο αφορούσε η προσφορά του. Επίσης από την ηλεκτρονική αλληλογραφία των μελών της τεχνικής επιτροπής της Ν.Δ. με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας προκύπτει ότι μέχρι και 15 ώρες πριν από τις εκλογές δεν είχαν καν κωδικοποιηθεί τα εκλογικά τμήματα και δεν είχε γίνει καμία δοκιμή του συστήματος.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Μενέλαος Δασκαλάκης, τον οποίο η εφημερίδα «Παραπολιτικά» εμφάνισε ως αποκλειστικό υπεύθυνο του εκλογικού φιάσκου. Ο κ. Δασκαλάκης διέψευσε το δημοσίευμα και φωτογράφισε ως υπεύθυνο για τις «πληροφορίες» εναντίον του τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο. «Ο πληροφοριοδότης του εν λόγω δημοσιεύματος έχει πράγματι όνομα και επίθετο και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για το φιάσκο» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Δασκαλάκης. Εκανε, μάλιστα, λόγο για προσπάθεια διάσπασης της παράταξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή