Εν αναμονή της ανακοίνωσης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 18:17
UPD:19:48
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το ασφαλιστικό και μια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς.

A- A A+

Ανακοίνωση με τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών, αλλά και τα σημεία διαφωνίας, στα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψής τους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση θα περιλαμβάνει τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας στο ασφαλιστικό, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και στο εκλογικό σύστημα. 

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης ενός εθνικού μετώπου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινής ανακοίνωσης, πρόταση όμως στην οποία προέβαλαν αντιρρήσεις τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το ασφαλιστικό και μια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς.

Βολές Π. Καμμένου κατά Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ζήτημα του ασφαλιστικού κατά τη σύσκεψη.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είπε πως στο συγκεκριμένο ζήτημα, τα δύο κόμματα διαχώρισαν τη θέση τους από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, «προτιμώντας να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδα διαχώρησαν τη θεση τους».

Β. Λεβέντης: Ο κ. Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό

Συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ζήτησε για άλλη μία φορά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πως οι 153 βουλευτές είναι μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει.

Ο Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω πως δεν σκέφτεται για οικουμενική κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Λεβέντης και προσθεσε: 

Ο Πρωθυπουργός ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση των απαιτήσεων των ξένων στο ασφαλιστικό. Αυτό δε θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί με το να είναι οι Έλληνες αναξιόπιστοι και να μην κάνουν μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι σε αυτό το πονηρό σχέδιο ο κ. Τσίπρας θα αποτύχει, πρόσθεσε.

Για την που θα εκδοθεί μετά το τέλος της συνάντησης, είπε ότι είναι ανούσιο, γιατί ήδη έχει συμφωνηθεί μείωση των συντάξεων. Η δε αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με την κυβέρνηση εκτίμησε ότι γίνεται μόνον για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ψηφίσει τα πάντα.

Εντονες επικρίσεις από τον Στ. Θεοδωράκη

Έντονα επικριτικός κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Του είπα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος, σημείωσε, προσθέτοντας οτι «το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαίνεται πως δεν διαθέτει ουτε προτάσεις ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους».

Για το ασφαλιστικό, έκανε γνωστό ότι το Ποτάμι απέρριψε την πρόταση του Πρωθυπουργού για τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για αυτό που ζει η Ελλάδα. 

Ανέφερε ακόμη ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε από όλους -εκτός ΝΔ- ότι αυτή η Βουλή μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα.

Φ. Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς

Πιστεύω στον διαλογο και στην πολιτική συνεννόηση γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα, όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. 

Όπως ανέφερε, δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις για δύο συγκρότηση δύο επιτροπών -για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση, που, όπως είπε, οδηγούσαν σε παράκαμψη της Βουλής.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ακόμη ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για το προσφυγικό, ενώ για τη συνταγματική αναθεωρηση, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι χρειάζεται τολμηρή αναθεώρηση, και πρόσθεσε πως το κόμμα θα διατυπώσει τις απόψεις του στη Βουλή. Τόνισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως πρέπει να υπαρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν συζητηθηκε επί της ουσίας το ασφαλιστκό και πρόσθεσε: «Τις κόκκινες γραμμες μας τις γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει, αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας το πει. Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων, θα υπόλοιπα θα τα πουμε στη Βουλή». 

Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, αναζητά σωσίβιο σωτηρίας και εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η Βουλή είναι ο χώρος όπου συζητούνται όλα, πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, που είχε απορρίψει την πρόταση του Πρωθυπουργού για συγκρότηση δύο επιτροπών, για το ασφαλιστικό και για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, είπε πως δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, ενώ για τη διαφοροποίηση της Ν.Δ. στο προσφυγικό, είπε πως η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την αύξηση των ροών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή