«Μέσα σε 24 ώρες μπορώ να ανοίξω τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη»

Συνέντευξη του τούρκου υπουργού Παιδείας στη «Μιλιέτ»
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 12:51
A- A A+

«Μέσα σε 24 ώρες μπορώ να ανοίξω τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Χουσείν Τσελίκ, σε αποκλειστική του συνέντευξη, στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει ο Τούρκος υπουργός τον Οκτώβριο του 2003, διευκρινίζοντας ωστόσο μία μέρα αργότερα, ότι η Σχολή μπορεί να επαναλειτουργήσει μόνο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας με τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Στην ερώτηση αν μπορεί να τεθεί θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, στο πλαίσιο όσων αναφέρονται στο άρθρο 4 του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ - Τουρκίας, σχετικά με τα μειονοτικά δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο κ. Τσελίκ δήλωσε:

«Ο σουλτάνος Μεχμέτ Β΄είχε καλέσει τον αρμένιο Πατριάρχη Ιωακείμ και ιδρύθηκε το Πατριαρχείο. Το καθεστώς των μειονοτήτων έχει καθοριστεί στη Λωζάννη. Μπορώ να ανοίξω τη Σχολή μέσα σε 24 ώρες. Δεν είναι σωστό να παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα. Στην Ευρώπη υπάρχουν 5.000 τζαμιά, στο Ρότερνταμ υπάρχει πανεπιστήμιο με τούρκο πρύτανη. Πεντακόσιοι φοιτητές σπουδάζουν ισλαμική θεολογία. Θα σκεφτόμουν με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η Ε.Ε. Δεν είμαι Ορθόδοξος, αλλά Μουσουλμάνος. Αυτό ορίζει, όμως, η θρησκεία μου και ο πολιτισμός μου. Οι πιστοί άλλων θρησκειών πρέπει να μπορούν να εκφράζονται. Η κυβέρνηση γνωρίζει τι κάνει».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο τούρκος υπουργός αποκαλεί «αρμένιο» τον Οικουμενικό Πατριάρχη της εποχής του Μεχμέτ Β’, Ιωακείμ, καθώς και το γεγονός ότι κάνει λόγο «για ίδρυση Πατριαρχείου», δεδομένου ότι αυτό το οποίο ιδρύθηκε τότε, ήταν η Πατριαρχική Σχολή, που θεωρείται προπομπός της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή