Ας αρχίσουμε από τα εύκολα

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τυχαία επτά χρόνια δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση και είμαστε η μόνη χώρα με τρία μνημόνια και χωρίς «φως στο τούνελ»;

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Σίγουρα όλοι θέλουμε να υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής και γρήγορα μάλιστα, αφού το νέο «πακέτο» προαπαιτούμενων που έρχεται, σε συνδυασμό με την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, μόνο νέα βάρη για τους ΜΗ έχοντες και κατέχοντες περιλαμβάνει.

Ομως, επιτέλους, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι προτιμότερο να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα.

Δηλαδή, το να «πανηγυρίζουμε» γιατί οι φίλοι μας (τώρα πια) Γερμανοί μάς έστειλαν κι άλλη «λίστα» με 10.588 ονόματα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, δεν έχει νόημα.

Πολύ απλά, γιατί και αυτή (η λίστα) μάλλον «αδιάβαστη» θα πάει, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και όλοι θα ελεγχθούν.

Εδώ, ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι σημερινοί μπορούν να βγάλουν άκρη με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχουν ακόμη «ξεσκονίσει» τα 65 cd, δεν έχουν βρει ποιος και τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις 2.000 υπεράκτιες που ελέγχονται, ούτε καν έχουμε τελικά αποτελέσματα για τα εμβάσματα εξωτερικού της περιόδου 2009-2011.

Οχι βέβαια ότι δεν έχουν γίνει βήματα, μην τα μηδενίσουμε όλα, όμως δεν έχουμε και αποτελέσματα για να «πανηγυρίζουμε».

Και το πρόβλημα φυσικά είναι να... μην έχουμε τελικά αποτελέσματα για τα «πανηγύρια».

Γιατί πόσες φορές δεν έχουν ανακοινωθεί «νίκες» κατά της φοροδιαφυγής, που στην πορεία μετατράπηκαν σε «Βατερλό» της επικοινωνιακής πολιτικής των κυβερνώντων, είτε γιατί οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες είτε γιατί τελικά οι εμπλεκόμενοι και φερόμενοι ως μεγάλοι «φοροφυγάδες» ήταν αθώοι οι άνθρωποι.

Η «ρετσινιά» βέβαια τους είχε μείνει, αλλά αυτό είναι άλλο έργο...

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από μικρά και σταθερά βήματα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να μπορέσουν πρώτα να εντοπίσουν ποιοι και πόσοι φορολογούμενοι δηλώνουν στην εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Να εντοπίσουν ποιοι και πόσοι αποδίδουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν, να διασταυρώσουν εισοδήματα και καταθέσεις εντός των συνόρων, να διασταυρώσουν δηλωθέντα και αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία και τόσα άλλα.

Και όλα αυτά γίνονται με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού, χωρίς να τρέχουν σε Γερμανίες, Ελβετίες κ.ά. Να πάμε κι εκεί ένα ταξιδάκι, όμως ας αρχίσουμε από τα εύκολα για να έχουμε και αποτελέσματα, διότι οι συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο.

Ουκ αν λάβοις..., η «στάση» πληρωμών έρχεται και κλείνουν όλοι τα μάτια τους, παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήδη ξεπερνούν τα 85 δισ. ευρώ.

Θα σκεφτεί βέβαια κανείς, πότε στην Ελλάδα πήγαμε από τον «σωστό» δρόμο, πάντα το αυτονόητο ήταν το αδιανόητο και το εύκολο το ανεφάρμοστο....

Τυχαία επτά χρόνια δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση και είμαστε η μόνη χώρα με τρία μνημόνια και χωρίς «φως στο τούνελ»;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή