Μπεγλίτης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τον διαπραγματευτικό της αφοπλισμό

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 13:17
A- A A+

Τη θέση της Ε.Ε. σχετικά με την παράγραφο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Τουρκίας και τη σχετική δήλωση της βρετανικής προεδρίας, ζήτησε να πληροφορηθεί από τον κ. Χαβιέ Σολάνα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Μπεγλίτης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Σολάνα ανέφερε ότι τόσο η συγκεκριμένη παράγραφος, όσο και η συνημμένη στα πρακτικά του Συμβουλίου δήλωση, αποτελούν επαναβεβαίωση της πάγιας πρακτικής, που ακολούθησε η Ε.Ε. και στο παρελθόν, έναντι άλλων υποψήφιων προς ένταξη χωρών και δεν συνιστούν κάτι το καινούριο στις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο κ. Σολάνα στην απάντησή του, αποκάλυψε επίσης ότι ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σκοπεύει να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην «εταιρική σχέση για την ειρήνη» (partnership for peace).

Με αφορμή την απάντηση του κ. Σολάνα, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε πως «καθημερινά αποκαλύπτεται ότι η "θριαμβολογία" της κυβέρνησης της ΝΔ για τα αποτελέσματα του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία, ήταν μια εσωτερική επικοινωνιακή κατασκευή για να κρύψει τον διαπραγματευτικό της αφοπλισμό. Είναι, επίσης, γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αφέθηκε μόνη και αβοήθητη από την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

«Η περί "ονου σκιάς" αντίληψη του υπουργού Εξωτερικών είναι πλέον αποκαλυπτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή