Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Η δήλωση της βρετανικής προεδρίας «δεν έχει νομική ισχύ»

«Οι ερμηνείες της Αγκυρας είναι δικές της»
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 14:19
A- A A+

«Γνώμονας της ελληνικής στάσης και σημείο αναφοράς είναι τα συμφωνημένα κείμενα των "25", τα οποία θα είναι συνεχώς παρόντα καθ’ όλη την διάρκεια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Οι ερμηνείες και οι δηλώσεις της ¶γκυρας 48 ώρες μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι δικές της», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τα προβλεπόμενα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η δήλωση της βρετανικής προεδρίας σχετικά με το δικαίωμα βέτο που διατηρεί η Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς «δεν έχει νομική ισχύ», ούτε επηρεάζει το περιεχόμενο της παραγράφου 7 του Διαπραγματευτικού Πλαισίου, και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά την αποδέχθηκε καθώς, όπως είπε, «επρόκειτο για κάτι αυτονόητο για τις διεθνείς σχέσεις».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτό που θα κριθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, «είναι ο τρόπος άσκησης εκ μέρους της ¶γκυρας του δικαιώματος του βέτο»

Ερωτηθείς για την ανάμιξη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στις διαδικασίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι στις διεθνείς σχέσεις τα κράτη συζητούν μεταξύ τους, ωστόσο, σημείωσε, «το κυρίαρχο ζήτημα είναι το ποιος τελικά αποφασίζει».

Απαντώντας εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι όλα θα αξιολογούνται στην εξέλιξη της διαδικασίας και πρόσθεσε: « Το ζήτημα παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων έχει καταδικαστεί κατ’ επανάληψη από την διεθνή κοινότητα. Υπόλογος για αυτό είναι η Τουρκία. Πρόκειται για περίπλοκο θέμα το οποίο σχετίζεται και με την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». Όπως όνισε πάντως, αυτή η κατάσταση «δημιουργεί συγκεκριμένο κλίμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η τακτική των παραβάσεων - παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν συνάδει» με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή