Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της τόσο στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όσο και στο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό «είναι προϊόν της ΕΕ, του Μάαστριχτ, της Λισσαβόνας».
Στόχος της κυβέρνησης, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ, «είναι να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, των νεότερων ηλικιών, των νέων γυναικών στο χώρο των ΔΕΚΟ και γενικότερα στο δημόσιο τομέα».
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, άμεσος στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με βάση το μοντέλο του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, αλλά και της ΕΥΔΑΠ, ενώ στη συνέχεια, όπως είπε, θα ιδιωτικοποιήσει λιμάνια, μεγάλα αεροδρόμια (Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου, Κέρκυρας).
Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η κ. Παπαρήγα και κατά του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψάχνει να βρει σημεία διαφοροποίησης προκειμένου να εμπεδώσει στον ελληνικό λαό ότι «είναι το Κόμμα ΦΩΣ έναντι της ΝΔ που είναι το κόμμα ΣΚΟΤΟΣ» και πρόσθεσε: «Τι κάνει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ; Προς το παρόν εξαιρεί μία ή δύο κρατικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν με ιδιωτικά καπιταλιστικά κριτήρια, υπερασπίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις δίνοντας τη δική του τάχα παραλλαγή, με το διαχωρισμό του τομέα της παραγωγής που δίνεται στους ιδιώτες, ενώ το κράτος κρατά την ευθύνη για την παροχή των δημόσιων αγαθών. Δηλαδή το κράτος χωρίς να έχει ιδιοκτησία φροντίζει τη διανομή. Στην ουσία δηλαδή υποστηρίζει το κράτος να επιδοτεί τους ιδιώτες για να υπάρχουν σχετικά πιο φθηνά υπηρεσίες. Δηλαδή θα επιδοτεί ο εργαζόμενος λαός το κράτος, και στη συνέχεια το κράτος τους κεφαλαιοκράτες». «Η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ είναι αν τα χρήματα θα κλαπούν από τη δεξιά ή την αριστερή τσέπη», παρατήρησε χαρακτηριστικά η γγ του ΚΚΕ.
Όσον αφορά τον Συνασπισμό, η κ. Παπαρήγα σημείωσε πως το κόμμα αυτό «είναι απολύτως εκτεθειμένο, γιατί από την αρχή που άρχισε ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων, φιλοσοφούσε με την τοποθέτηση ότι σημασία έχει πώς λειτουργεί μια επιχείρηση και όχι το πολύ ή το λίγο κράτος. Ενώ κάθε φορά που γίνονταν μια ιδιωτικοποίηση έριχνε το βάρος στην διαδικασία και στο ύψος του τιμήματος. Για το αν τα χρήματα από την πώληση πάνε για κοινωνικούς σκοπούς ή για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Περί όνου δηλαδή σκιάς σε σχέση με το μείζον πολιτικό πρόβλημα».
ΔΕΚΟ
Στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα έκανε εκτενή αναφορά στις πρώην ΔΕΚΟ, κάνοντας λόγο για «μεγάλα ψέματα» που λέγονται, επισημαίνοντας ότι «οι κρατικοποιήσεις δεν έγιναν για το καλό των εργαζομένων, αλλά με τις κρατικοποιήσεις ξελάσπωσαν τους επιχειρηματίες και φόρτωσαν τα βάρη στο λαό», γιατί «οι ΔΕΚΟ δεν λειτούργησαν μόνο ως υποδομή αξιοποιήσιμη από το κεφάλαιο, αλλά και προς όφελος των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο», όπως τόνισε.
Οσον αφορά τα τιμολόγια αυτών των επιχειρήσεων η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν, ενώ επισήμανε ότι «και όταν δεν ανεβάζουν τις τιμές εμφανώς, ρίχνουν τα μεροκάματα και τους μισθούς, παρατείνουν το συνολικό εργάσιμο χρόνο, ανεβάζουν την εκμετάλλευση και επομένως κερδίζουν».
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων ισοδυναμεί με αύξηση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων, και αυτών που δουλεύουν στις πρώην ΔΕΚΟ και όλων των άλλων που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο ενώ, όπως σημείωσε, στόχος είναι οι νέες ηλικίες, οι νέοι και οι νέες, η νέα γυναίκα» και προέβλεψε ότι η «κυβέρνηση με το σύνθημα «περί ορθολογισμού των αμοιβών και των προνομίων του προσωπικού» μεθοδεύει την επέκταση, την αξιοποίηση του γνωστού αντιδραστικού μοντέλου του ΟΤΕ και στις άλλες ΔΕΚΟ».