Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τις λίστες μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 11:41
UPD:11:43
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ερώτηση αναφορικά με τις λίστες Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η Επιτροπή ερωτάται πώς «σκοπεύει να συμβάλει στην αξιοποίηση των διαφόρων φορολογικών λιστών που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές αρχές» καθώς και για τη δυνατότητα ενίσχυσης των ελληνικών φορολογικών αρχών σε τεχνικό επίπεδο μέσω της νέας Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη ζητά να τον ενημερώσει η Επιτροπή αν και σε ποιο βαθμό «θα μπορούσε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να συμβάλει στον συντονισμό για την αξιοποίηση όλων των φορολογικών λιστών που διαθέτουν οι φορολογικές αρχές των κρατών-μελών της», ενέργεια που θα απέφερε σημαντικά φορολογικά έσοδα.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε πρόσφατα από την κεντρική φορολογική αρχή της Γερμανίας και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, πληροφορίες για 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 6,8 δις ελβετικά φράγκα.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως, από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όπως συνέβη σε αλλά κράτη μέλη, μια σειρά από λίστες φορολογικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών, που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά φορολογικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.

Με δεδομένο το άρθρο 9 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι μια χώρα που βρίσκεται σε Πρόγραμμα δύναται να λαμβάνει, σε συνεργασία με την Κομισιόν, μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ερωτάται η Επιτροπή:

1)    Πως σκοπεύει να συμβάλει στην αξιοποίηση των διαφόρων φορολογικών λιστών που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές αρχές;

2)    θα ενισχύσει τις ελληνικές φορολογικές αρχές, σε τεχνικό επίπεδο, η νέα Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, της Κομισιόν και πως;

3)    Θα μπορούσε η Κομισιόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να συμβάλει στον συντονισμό για την αξιοποίηση όλων των φορολογικών λιστών που διαθέτουν οι φορολογικές αρχές των κρατών-μελών της;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή