Όλι Ρεν: Σε στενή παρακολούθηση η Τουρκία

Στις 9 Νοεμβρίου η έκθεση προόδου για την Τουρκία
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 18:10
A- A A+

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα συμβάλει σε μια εποικοδομητική λύση στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Ολι Ρεν, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία για συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι μετέβη στην Τουρκία για να παροτρύνει την Τουρκία να προσηλωθεί στις μεταρρυθμίσεις και στην ενταξιακή της διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκιουλ υποστήριξε πως η Τελωνειακή Ενωση μεταξύ της Τουρκίας και των 25 χωρών μελών εφαρμόζεται και θα τεθεί σε ισχύ η ελεύθερη διακίνηση αγαθών.

Στις δηλώσεις του ο ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν χάρη στις γενναίες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η Τουρκία για να βελτιώσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. «Ηλθα στην Τουρκία για να σας ενθαρρύνω να επικεντρώσετε από εδώ και στο εξής όλες σας τις προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις και στην ενταξιακή διαδικασία», είπε.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι ξεκινά μια νέα εποχή στις ευρωτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μια υποψήφια χώρα, αλλά μια χώρα που ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..

Όπως υπογράμμισε, η Τουρκία θα βρίσκεται τώρα σε στενή παρακολούθηση προκειμένου να εφαρμόσει άμεσα πολιτικές μεταρρυθμίσεις, στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στο συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση, ο κ. Ρεν είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αγαθών μεταξύ της Τουρκίας και των 25 κρατών μελών της Ε.Ε. σύμφωνα με το Πρωτόκολλο αυτό, και εξέφρασε την ελπίδα τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν σχετικά με το θέμα αυτό να επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα συμβάλει σε μια εποικοδομητική λύση στην Κύπρο.

Σχετικά με την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία, ο κ. Ρεν είπε ότι η έκθεση για φέτος θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 9 Νοεμβρίου. Είπε τέλος ότι θα επισκεφτεί επίσης την Καισάρεια και την Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης ο κ. Γκιουλ σημείωσε ότι «ξεκινάει μια νέα περίοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα έχουμε πολλά καθήκοντα σε αυτή τη νέα περίοδο». Ο κ. Γκιουλ είπε ότι στη νέα αυτή περίοδο η τουρκική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον Επίτροπο Ρεν και τους συνεργάτες του.

«Πιστεύουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας screening να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε κάποια κεφάλαια επίσης. Το γεγονός ότι ισχύει η Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας – Ε.Ε. εδώ και 10 χρόνια αποτελεί ένα πλεονέκτημα», συμπλήρωσε ο κ. Γκιουλ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή