Οι σχέσεις των δύο φύλων ως ένα τυχερό παιχνίδι

Η ολοκαίνουρια όπερα «The shell game», στο θέατρο Olvio
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 09:05
Patroklos Skafidas
A- A A+

Εξετάζοντας - με χειρουργική ακρίβεια και με σύγχρονη ψύχραιμη ματιά - το αδιέξοδο(;) των σχέσεων των δύο φύλων, επτά Έλληνες δημιουργοί, μαζί με την ομάδα The Medium Project, παρουσιάζουν την ολοκαίνουργια όπερα «The shell game», στο θέατρο Olvio, από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, για 12 παραστάσεις, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 6.30 το απόγευμα.

Γραμμένο ύστερα από απευθείας ανάθεση της ομάδας όπερας The Medium Project, σε μουσική σύνθεση του Γιώργου Δούση, λιμπρέτο (στην αγγλική γλώσσα) της Έρι Κύργια και σκηνοθεσία της Ράιας Τσακηρίδη, το «The shell game» είναι μια μονόπρακτη όπερα, με επτά σκηνές και γλώσσα γραφής τα αγγλικά, κατά αντιστοιχία με τη φημισμένη όπερα του Leonard Bernstein «Trouble in Tahiti», η οποία θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν 2015 - 2016.

Όπως ακριβώς είναι

Με βασικό θέμα τον προβληματισμό γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μια σύγχρονη οπτική και αισθητική, το έργο εμπνεύστηκε τον τίτλο του από το τυχερό παιχνίδι του «παπά», του οποίου μια εξωτική εκδοχή χρησιμοποιεί κοχύλια και έναν καρπό μπιζελιού ή αρακά. Σε αυτήν την παραλλαγή, ο παίκτης προσπαθεί να μαντέψει τη θέση του καρπού κάτω από τρία ανάποδα τοποθετημένα κοχύλια, όπως, στην αντίστοιχη με τα τραπουλόχαρτα, αναζητεί τη θέση του Ρήγα ή της Ντάμας.

PATROKLOS SKAFIDAS

Το δραματικό κείμενο περιγράφει την αρχετυπική διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός σύγχρονου ζευγαριού, συνθέτοντας ένα λυρικό έργο για 2 x 2 εαυτούς που μονολογούν, συζητώντας. Οι σχέσεις των δύο φύλων παρουσιάζονται, όπως ακριβώς είναι: ως ένα τυχερό παιχνίδι που προσφέρει ψεύτικη ζωντάνια, αλλά, ταυτόχρονα, «μαδάει» την τσέπη και αδειάζει συναισθηματικά τους παίκτες του.

Μέσα από τις επτά σκηνές του έργου, αξιοποιείται μια μουσική γλώσσα άμεση, στον απόηχο της λυρικότητας του ύστερου Ρομαντισμού, αλλά και του ρυθμικού πλούτου του ευρύτερου χώρου της jazz μουσικής. Λιτή και διαυγής, αλλά και δυναμική, ενθουσιώδης και παρορμητική, η μουσική σκιαγραφεί δύο ρόλους από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι εσωτερικές ψυχολογικές διεργασίες που δημιουργεί ο έρωτας, το πάθος, η ζήλεια, και το μίσος, η άνοδος και η παρακμή των ανθρώπινων σχέσεων εξιστορούνται υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης μουσικής θεώρησης.

PATROKLOS SKAFIDAS
Ταυτότητα παράστασης

Μουσική: Γιώργος Δούσης, λιμπρέτο: Έρι Κύργια, σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη, μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας, σκηνικά - κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος, φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου, κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη, φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας, οργάνωση παραγωγής: Παναγιώτης Μπουμπουράκας, υπέρτιτλοι: Μάρθα Σωτηρίου, φροντιστήριο: Δήμητρα - Σταυρούλα Κατοπόδη, πιάνο: Δημήτρης Μαρίνος - Δήμητρα Μαντζουράτου. Ερμηνεύουν: Αντωνία Δεσπούλη, Λητώ Μεσσήνη, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Μιχάλης Ψύρρας.

Πληροφορίες

Θέατρο Olvio: Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7 - Βοτανικός, τηλ.: 210 3414118 (ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00 - 21:00). Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς