Πρ. Παυλόπουλος: Δικαίωμα της Ελλάδας να ζητεί επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 12:34
UPD:12:40
SOOC/Nikos Libertas

«Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν ζητά για το χρέος της τίποτα παραπάνω απ’ αυτό που δικαιούται, σύμφωνα με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και της δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι μας απέναντί μας» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Είναι δικαίωμα και απαίτηση της Ελλάδας να ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica.

«Η Ελλάδα δεν ζητά για το χρέος της τίποτα παραπάνω απ’ αυτό που δικαιούται, σύμφωνα με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και της δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι μας απέναντί μας, ύστερα από την πιστή και πλήρη εκπλήρωση εκ μέρους μας των μνημονιακών μας υποχρεώσεων», αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως αν οι εταίροι δεν δεχθούν κάτι τέτοιο «θα είναι υπόλογοι παραβίασης των υποχρεώσεών τους».

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι αυτό είναι αληθές, κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι οι εταίροι. Για το λόγο αυτό, προσθέτει ο κ. Πσαυλόπουλος, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από τους δανειστές να γίνουν διορθώσεις «ώστε η υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας ν’ ανακοπεί εγκαίρως».  «Λυπούμαι που κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση του ΔΝΤ.  Πολύ όμως φοβούμαι, ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δεν κατέχουν πλήρως την ιδιομορφία της Ευρωζώνης και του ευρώ, εξ ου και οι προτάσεις τους είναι, πολλές φορές, και υπερβολικές και καταφανώς εσφαλμένες», σημειώνει.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να εξέλθει η χώρα μας από το ευρώ ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν υφίσταται τέτοια πιθανότητα.

Κληθείς τέλος να απαντήσει τι μπορούν να κάνουν από κοινού Ελλάδα και Ιταλία για να αλλάξουν προς το καλύτερο την Ευρώπη, αναφέρει ότι οι δύο χώρες «πρέπει να εργασθούν συλλογικά με βάση τις κοινές αρχές και αξίες τους, για ν’ αντιμετωπίσει σήμερα η Δύση και η Ε.Ε. την αδίστακτη και εγκληματική τρομοκρατία του ισλαμικού φονταμενταλισμού».

«Έλληνες και Ιταλοί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε –και ν’ αναλάβουμε την αντίστοιχη ευθύνη- ότι είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές αλλά και εγγυητές των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αρχών και αξιών του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτισμού», υπογραμμίζει, εν όψει και της επίσκεψής του στην Ιταλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή