Συνεργασία Ελλάδας – Βοσνίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 13:13
UPD:13:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο Βόσνιος υπουργός (αριστερά) παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με εξτρεμιστικά στοιχεία και ειδικά με μαχητές του Ι.Κ. στη χώρα του.

A- A A+

Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και ο Βόσνιος ομόλογός του Ντράγκαν Μέκτιτς.

Ο Βόσνιος υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με εξτρεμιστικά στοιχεία και ειδικά με μαχητές του Ι.Κ. στη χώρα του. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή 130 πολίτες της χώρας του πολεμούν στο πλευρό του Ι.Κ. στη Συρία, 48 έχουν επιστρέψει, ενώ 43 σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

«Είμαστε μια πολύ πολιτισμική κοινότητα. Έχουμε τρεις λαούς, Βόσνιους, Σέρβους και Κροάτες. Τα προβλήματα εξτρεμιστών και τρομοκρατίας είναι υπαρκτά. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και από τις υπηρεσίες ασφαλείας, γίνονται όλες οι ενέργειες για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο Βόσνιος υπουργός.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι υπό έλεγχο με τη συνεργασία των εισαγγελικών αρχών, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, και υπογράμμισε τη διάθεση συνεργασίας με όλες τις χώρες. Όπως είπε, η Βοσνία Ερζεγοβίνη συμμετέχει στον διεθνή αντιτρομοκρατικό οργανισμό, μέλη του οποίου είναι 80 χώρες και ανταλλάσσει πληροφορίες τόσο στο πλαίσιο του οργανισμού όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Σημαντικό όμως είναι να λαμβάνουμε και εμείς πληροφορίες» πρόσθεσε

Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η χώρα μας έχει στενή συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες, στο θέμα της τρομοκρατίας. Σημείωσε ακόμη ότι τόσο η Γαλλία, που ζει υπό συνθήκες τρόμου τις τελευταίες ημέρες, όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία της Ελλάδας, στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας, στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία από το DNA διαπιστώθηκε πως ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπαούντ, είχε περάσει από την Ελλάδα και διέμενε σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, καθώς και ο καταζητούμενος Αμπντεσλάμ είχε περάσει επίσης από την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει πληροφορίες που αφορούν στην έρευνα, την οποία κάνουν οι γαλλικές αρχές. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι, επίσημα μέχρι στιγμής, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι από τη χώρα μας έχουν περάσει οι δύο τρομοκράτες, για τους οποίους είχε ζητήσει πληροφορίες η Γαλλία, ενώ οι ελληνικές υπηρεσίες απαντούν σε όλα τα αιτήματα των γαλλικών αρχών με κάθε λεπτομέρεια, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Οι κ. Τόσκας και Μέκτιτς υπέγραψαν εφαρμοστικό πρωτόκολλο της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η Ε.Ε..

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή