Εκτοπίζονται λαθρομετανάστες στη Σαχάρα χωρίς νερό και τροφή

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 19:28
A- A A+

Oι αφρικανοί μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ισπανία εκτοπίζονται από τις αρχές του Μαρόκου στην έρημο της Σαχάρας χωρίς νερό και τρόφιμα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν τη δημοσιότητα στα σημερινά φύλλα του ισπανικού Τύπου.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ισπανία έχουν διατυπώσει επικρίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης της Μαδρίτης να αρχίσει να απελαύνει λαθρομετανάστες από χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής πέραν των μαροκινών συνόρων, και υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι άνθρωποι αυτοί να πεθάνουν στην έρημο ή να τύχουν κακομεταχείρισης από την μαροκινή αστυνομία.

Εξι λαθρομετανάστες πέθαναν χθες στη προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα της Μελίγια.

Η «El Pais» επισημαίνει ότι το Μαρόκο άρχισε να μεταφέρει λαθρομετανάστες στην έρημο 500 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Ούτζα, όπου δεν υπάρχει ούτε νερό ούτε τροφή. Οι ισπανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις Prodein και Paz Ahora υποστηρίζουν ότι χίλιοι λαθρομετανάστες εκτοπίστηκαν ήδη στην έρημο της Σαχάρας και τουλάχιστον οκτώ πέθαναν.

Οι λαθρομετανάστες μεταφέρονται στα αλγερινά σύνορα, επειδή έχουν εισέλθει στο Μαρόκο από την Αλγερία, αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Αλγερία επειδή οι συνοριακοί φρουροί τους πυροβολούν, σύμφωνα με τις δύο αυτές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τα σύνορα Μαρόκου-Αλγερίας έκλεισαν το 1994.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει αντιπροσωπεία για να εξετάσει την κατάσταση στους ισπανικούς θύλακες http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/07/1105427.htm , και ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος θα επισκεφθεί την Δευτέρα το Μαρόκο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή