Πακιστάν: Χιλιάδες οι νεκροί και οι άστεγοι από τον σεισμό

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 07:44
UPD:07:50
A- A A+

ΕΚΚΛΗΣΗ προς τη διεθνή κοινότητα για άμεση βοήθεια, απηύθυνε ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση του Σαββάτου.

Στην πόλη Μπαλακότ έχει καταστραφεί το 80% των κτιρίων.

Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 40.000 τραυματίστηκαν στο Πακιστάν, όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερος.

Μιλώντας στο BBC, o στρατηγός Μουσάραφ, δήλωσε, ότι η χώρα του έχει ανάγκη από φάρμακα, σκηνές, κουβέρτες και υποστήριξη με ελικόπτερα, ώστε να μπορέσουν τα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν περιοχές που έχουν αποκλεισθεί από τις κατολισθήσεις.

Πολλές χώρες έχουν ήδη στείλει βοήθεια για τους πληγέντες και δυνάμεις για να συνδράμουν την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων. Ο πρόεδρος Μπους είπε οι ΗΠΑ αποστέλλουν οκτώ ελικόπτερα.

Απελπιστική κατάσταση

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Αφτάμπ Σερπάο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 19.136 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ. Οι τραυματίες φθάνουν τις 42.397. «Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση. Τα θύματα αυξάνονται ώρα με την ώρα», είπε ο κ. Σερπάο.

Στην επαρχία του Βορειοδυτικού Μετώπου, δύο σχολεία κατέρρευσαν με αποτέλεσμα συνολικά 400 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

Ο εγκέλαδος, που συγκλόνισε το βόρειο Πακιστάν στα σύνορα με τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ το Σάββατο τα ξημερώματα, είχε ισχύ 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και θεωρείται ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο BBC ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση από τις πληγείσες περιοχές των ατόμων που έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια, η εγκατάσταση υπαίθριων ιατρικών κέντρων, και η παροχή στέγης σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Απομονωμένα χωριά

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι συνεχιζόμενες κατολισθήσεις εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης του στρατού να προσεγγίσουν πολλά απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 600 ανθρώπων. Ο αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι θα αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή