Πολωνία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 10:51
A- A A+

Η Πολωνία οδηγείται σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, καθώς φαίνεται ότι κανείς από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους δεν κατάφερε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία από τις κάλπες της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με καταμετρημένο το 62% των ψηφοδελτίων, ο κεντροδεξιός Ντόναλντ Τουσκ συγκεντρώνει 34,8% των ψήφων έναντι 33,3 % του υπερσυντηρητικού αντιπάλου του και δημάρχου Βαρσοβίας Λεχ Κατζίνσκι.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν οι υποψήφιοι της αριστεράς και των σοσιαλδημοκρατών.

Ετσι, οι δύο συντηρητικοί πολιτικοί, αμφότεροι πρώην μέλη του εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», θα τεθούν αντιμέτωποι για την προεδρία εκ νέου σε δύο εβδομάδες.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαρσοβία εκτιμά ότι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας θα βρεθούν οι αντίθετες πολιτικές πλατφόρμες των δύο ανδρών.

Ο κ. Τουσκ, που ηγείται της «Πλατφόρμας Πολιτών», υποστηρίζει φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο κ. Κατζίνσκι, πρόεδρος του «Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης», θέλει να προστατεύσει το κράτος κοινωνικών παροχών και εμφανίζεται επιφυλακτικός έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται, ότι ο συνασπισμός των δύο αυτών κομμάτων νίκησε πριν από δύο εβδομάδες στις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή