Η φτώχεια απειλεί την ειρήνη

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2001 15:55
UPD:16:20

A- A A+

Η φτώχεια θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη -μεγαλύτερη ακόμη και από την τρομοκρατία- απειλή για την παγκόσμια ειρήνη τα χρόνια που έρχονται, κρίνουν Νομπελίστες σε κείμενό τους που διανεμήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στο Οσλο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του βραβείου Νόμπελ.

«Ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη τα προσεχή χρόνια θα προέλθει όχι από παράλογες ενέργειες κρατών ή μεμονωμένων ανθρώπων, αλλά από τα δικαιολογημένα αιτήματα των φτωχών σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζεται στο κείμενο.

Το έγγραφο συντάχτηκε πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου από σημαντικό αριθμό προσωπικοτήτων, που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, όπως τονίζεται στο προοίμιό του, το οποίο προστέθηκε μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα.

«Η τρομοκρατία που επιβάλλεται σε πληθυσμούς αποτελεί εδώ και πάρα πολύ καιρό μια τρομερή πτυχή στην παγκόσμια σκηνή. Ηρθε η ώρα να δώσουμε ένα τέλος», αναφέρεται στο προοίμιο.

Οι τιμηθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, οι οποίοι βρίσκονται στο Οσλο, θα εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους γύρω από το κείμενο αυτό, το οποίο εκπόνησαν τιμηθέντες με άλλα βραβεία Νόμπελ (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής, Λογοτεχνίας και Οικονομίας).

Το φετεινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σήμερα επισήμως στα Ηνωμένα Εθνη και το Γενικό Γραμματέα τους, Κόφι Αναν, στο Οσλο, σε ειδική τελετή. Ανάλογες τελετές θα λάβουν χώρα στην Στοκχόλμη, για την απονομή και των υπόλοιπων βραβείων Νόμπελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή