Γιατί η κυβέρνηση ζητεί τώρα πολιτική συνεννόηση

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015 11:44
UPD:12:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Αιφνιδιάστηκε το Μέγαρο Μαξίμου από το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή και την άρνηση τριών βουλευτών (Σακελλαρίδης, Παναγούλης, Νικολόπουλος) να ψηφίσουν το ν/σ.

Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι οι διαφωνίες του κ. Σακελλαρίδη ήταν γνωστές εδώ και καιρό στο Μαξίμου, λόγω της προσωπικής του φιλίας  με τον Πρωθυπουργό, πίστευαν ότι για μία ακόμη φορά θα ξεπεραστούν. Στην απόφαση του κ. Σακελλαρίδη να παραιτηθεί προστέθηκε η άρνηση του κ. Παναγούλη  να ψηφίσει το ν/σ και η αναμενόμενη αντίστοιχη στάση του κ. Νικολόπουλου.

Οι τρεις ηχηρές διαφοροποιήσεις κατέδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το κλίμα εφησυχασμού που είχε καλλιεργηθεί  τον τελευταίο καιρό ότι έστω και δύσκολα τα κρίσιμα ν/σ θα περάσουν από τη Βουλή, ήταν λανθασμένο, καθώς και ότι τα αγκάθια εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν εξαλείφτηκαν με την αποχώρηση των πρώην μελών της Αριστερής Πλατφόρμας και νυν Λαϊκής Ενότητας.

Έτσι σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και η πρώτη κίνηση ήταν η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η αναφορά-έκκλησή του, μπροστά στις κάμερες, για πολιτική συνεννόηση εν όψει της δύσκολης συνέχειας.

Το μήνυμα Τσίπρα είχε αποδέκτες και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός έστειλε με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι το ενδεχόμενο «μιας άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή» δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι και θα επανέλθει αν κάποιοι θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συμφωνία της 12ης Ιουλίου, το κλείσιμο της αξιολόγησης και συνεπώς τον στόχο της απομείωσης του χρέους της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε άμεσα να κλείσει την πόρτα της συνεννόησης, σημειώνοντας ότι  αυτή «προϋποθέτει πολιτική αξιοπιστία, την οποία ο Αλ. Τσίπρας αποδεδειγμένα έχει απολέσει».  Η Ν.Δ. βρίσκεται ένα εικοσιτετράωρο πριν από την κρίσιμη εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου της και ο νικητής, τον οποίο θα μάθουμε πιθανότατα τη μεθεπόμενη Κυριακή μετά τον δεύτερο γύρο, θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά, στις κρίσιμες  ψηφοφορίες στη Βουλή για το ασφαλιστικό και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με μέτρα φωτιά μεταξύ αυτών και το φορολογικό των αγροτών.     

Την ίδια ώρα, το μήνυμα από τις Βρυξέλλες, πέραν του ότι ότι την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου,  θα εγκριθεί από το EWG η εκταμίευση των 2 δισ., είναι ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί  στο ακέραιο. Σύμφωνα μάλιστα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση θα στείλει στους θεσμούς κάποιες διευκρινίσεις που ζητήθηκαν επί του ν/σ που ψηφίστηκε προχθές.

Είναι κάτι που αποτυπώνεται  και στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει νέα μέτρα-φόρους  δημοσιονομικής απόδοσης 5 δισ. 700 εκατομμυρίων ευρώ.  Κύκλοι της κυβέρνησης στέκονται στη μείωση των εκτιμήσεων για την ύφεση και τις αξιοσημείωτες αντοχές που, όπως λένε, επέδειξε η ελληνική οικονομία σε επίπεδο ΑΕΠ παρά τα capital controls και την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ωστόσο, όπως έδειξε η προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, η  πολιτική αβεβαιότητα είναι παρούσα και το ενδεχόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Άλλωστε κάθε φορά που συμβαίνει αυτό επιστρέφει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου το ενδεχόμενο να προκύψει μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα βουλή. Απλά αυτή τη φορά επέστρεψε και διά στόματος του Πρωθυπουργού.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή