Διπλή απειλή, μία απάντηση

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 07:00
REUTERS/STRINGER

Το χτύπημα σε δύο μέτωπα: από τη μία οι προσφυγικές ροές που δοκιμάζουν τις αντοχές και τη συνοχή της Ε.Ε., η οποία τώρα πασχίζει για τη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση της «χιονοστιβάδας» των προσφύγων.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Tζιχάντ: η λέξη που στα αραβικά σημαίνει αγώνας, προσπάθεια. Για το Ισλαμικό Κράτος, η λέξη είναι συνώνυμη με τον ιερό πόλεμο, τον αγώνα για τον δρόμο του Θεού.

Για τους πολίτες των χωρών που έχουν παρασυρθεί στη δίνη αυτού του πολέμου, και κυρίως για τους Σύρους που ζουν τα τελευταία χρόνια τον εφιάλτη του εμφυλίου, η λέξη είναι πλέον συνώνυμη με τη φρικαλεότητα και τον ξεριζωμό.

Για την Ευρώπη, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου τη φέρουν αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση, με μια νέα απειλή.

Τίποτε δεν θα είναι πλέον το ίδιο. Η γηραιά ήπειρος, η Ευρώπη των λαών, κλονίζεται από το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, μια πόλη-σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το χτύπημα σε δύο μέτωπα: από τη μία οι προσφυγικές ροές που δοκιμάζουν τις αντοχές και τη συνοχή της Ε.Ε., η οποία τώρα πασχίζει για τη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση της «χιονοστιβάδας» των προσφύγων.

Από την άλλη, η τρομοκρατική απειλή, αυτή τη φορά στο πρόσωπο εκείνων που έδρασαν στο ευρωπαϊκό έδαφος, σχεδιάζοντας με την παραμικρή λεπτομέρεια τη συνωμοσία τους.

Τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου βύθισαν την Ευρώπη στο πένθος, ενώ στάθηκαν αφορμή να κηρύξει η Γαλλία τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ζητώντας επισήμως και την υποστήριξη των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. στον αγώνα κατά του ISIS.

Οι Σύροι πρόσφυγες συγκαταλέγονται ήδη μεταξύ των «θυμάτων» αυτού του αγώνα, βλέποντας τις «θύρες» της Ευρώπης να κλείνουν ερμητικά, εξαιτίας των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

«Αυτοί που διέπραξαν τις επιθέσεις είναι ακριβώς αυτοί από τους οποίους προσπαθούν να γλιτώσουν οι πρόσφυγες και όχι το αντίθετο», έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τις διαφορετικές κατηγορίες των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη. Ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι... είναι ένας εγκληματίας κι όχι ένας πρόσφυγας, όχι ένας άνθρωπος που ζητάει άσυλο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ανάλογη και η έκκληση των 20 οικονομικά πιο ισχυρών του πλανήτη: η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να συνδέεται με οποιαδήποτε θρησκεία ή εθνικότητα.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο των συνόρων και η ενίσχυση των ξενοφοβικών τάσεων. Από μια ψύχραιμη «ανάγνωση» και ερμηνεία των όσων συμβαίνουν γύρω μας καθίσταται σαφές ότι η αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η βία δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση στη βία. Ηδη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο νέων επιθέσεων κατά της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ φόβοι εκφράζονται και για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ.

Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, για την αποκατάσταση της ειρήνης και της δημοκρατίας. Το τέλος του πολέμου είναι η μία και μοναδική απάντηση στη διπλή απειλή.

Η ανθρωπότητα έχει ήδη ζήσει τη φρίκη δύο παγκόσμιων συρράξεων. Οφείλει να διδαχθεί και όχι να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή