Συνεδριάζει το ΕΣΕΠ την ερχόμενη Τρίτη

Δηλώσεις εκπροσώπου ΥΠΕΞ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 14:12
A- A A+

Τη σύγκληση του Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) την ερχόμενη Τρίτη, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε χθες ο Συνασπισμός, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί τη βούληση να συνεχίσει την προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. «Η Ελλάδα μπορεί και επιθυμεί να είναι εποικοδομητική και αυτό είναι γνωστό», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Κουμουτσάκος αν και με τι ερώτημα θα διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα, ενώ σε ερώτηση εάν η Ελλάδα δέχεται ο κ. Μάθιου Νίμιτς να συνεχίσει να είναι μεσολαβητής, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση πριν από την υποβολή της νέας πρότασης του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε:

«Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στα 10 χρόνια που ξεκινάει, διατηρείται, και συνεχίζεται αυτή η διαπραγμάτευση, κάνουν αυτά που πρέπει ώστε να ενισχύεται ή να προστατεύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Επί 10 χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό».

Ερωτηθείς εξάλλου, για την αντίδραση της Ελλάδας ενόψει των αποφάσεων των Βρυξελλών σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «το όνομα "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" το οποίο καταγράφεται στις σχέσεις της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προκαλεί πρόβλημα στην Ελλάδα, όσο συνεχίζει να είναι αυτό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή