Στο τέλος της εβδομάδας βρετανικό εργαστήριο θα είναι σε θέση να καθορίσει κατά πόσο η εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία αφορά το ίδιο θανατηφόρο στέλεχος του ιού που προκάλεσε το θάνατο 65 ανθρώπων και εκατομμυρίων πουλιών στην Ασία από το 2003.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Βρετανίας δήλωσε ότι τα δείγματα αναμένεται να φθάσουν στο εργαστήριο (Veterinary Laboratory
Agency) του Γουέιμπριτζ την Τετάρτη και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μέσα σε περίπου 48 ώρες.
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Επιτροπή Διατροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Ζώων θα επανεξετάσει αύριο την απόφασή της να απαγορευτούν οι εισαγωγές πουλερικών από την Τουρκία ή από άλλες, τρίτες χώρες προς την Ε.Ε..
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές από την Τουρκία ζωντανών πουλιών και πούπουλων, ύστερα από τον επιβεβαιωμένο ιό της γρίπης των πουλερικών στην Τουρκία, ενώ έχουν ήδη απαγορευτεί οι εισαγωγές ζωντανών πουλερικών, αυγών και κρέατος πουλερικών από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόσουν άμεσα τις απαγορεύσεις εισαγωγών.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μ. Κυπριανού δήλωσε ότι ο εντοπισμός του ιού της γρίπης των πουλερικών στην Τουρκία, σε γειτονική χώρα της ΕΕ, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν πρόκειται για τον θανατηφόρο ιό που είχε ολέθριες συνέπειες στην Ασία πριν από δύο χρόνια, και ευχόμαστε να μην είναι ο ίδιος. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ολιγωρήσουμε μπροστά σε ένα ενδεχόμενο που θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα ζώα και ίσως και την ανθρώπινη υγεία. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε την άμεση απαγόρευση των εισαγωγών από την Τουρκία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, λόγω των κρουσμάτων του ιού της γρίπης των πουλερικών στην Ασία, έχουν τεθεί απαγορεύσεις εισαγωγών από ασιατικές χώρες, όπως το Καζακστάν, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, την Κίνα, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, το Πακιστάν, τη Μαλαισία, αλλά και τη Ρωσία (Σιβηρία). Υπενθυμίζεται ότι ο υψηλής παθογένειας, Η5Ν1, ιός της γρίπης των πουλερικών, πήρε το 2003 διαστάσεις πανδημίας στη νοτιοανατολική Ασία.
Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, έχει ήδη σταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής στο Βουκουρέστι, όπου συνεργάζεται με τις ρουμανικές αρχές για τον εντοπισμό του ιού. Οι εργαστηριακές αναλύσεις συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αν ο ύποπτος θάνατος των πουλιών στο Δέλτα του Δούναβη οφείλεται στο συγκεκριμένο ιό.
Εν τω μεταξύ στη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ράντοσλαβ Γκαζντάρσκι, μετά από εξετάσεις που έγιναν σε νεκρά πτηνά που βρέθηκαν στο Πλέβεν, δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα κρούσματα της νόσου.