Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ταγίπ Ερντογάν

Οι επιδιώξεις της Αθήνας και το «δύσκολο» timing της επίσκεψης
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 07:20
UPD:09:16
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με βασικό θέμα το προσφυγικό και με φόντο τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντιέται σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αναμένεται να θέσει στην τουρκική πλευρά το θέμα της δημιουργίας hot spot στην Τουρκία προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ελέγχονται στη γειτονική χώρα που είναι και η βασική πύλη εισόδου τους στο δρόμο προς την Ευρώπη, πριν περάσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα θα ζητήσει οι πρόσφυγες να προωθούνται απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του σχετικού προγράμματος μετεγκατάστασης, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν έχει θέμα με την χρηματοδότηση της Τουρκίας, αλλά τη θεωρεί και επιβεβλημένη ενέργεια από πλευράς της Ε.Ε..

Μείζον θέμα για την Αθήνα είναι και η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει και ο συντονισμός σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Όλα τα παραπάνω για την Αθήνα αποτελούν θέμα μιας συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και εξ αυτού ο κ. Τσίπρας επιχείρησε, τόσο στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και στην τηλεφωνική του επαφή με την κ. Μέρκελ, να προσδώσει στην επίσκεψή του στην Τουρκία χαρακτήρα διαμεσολαβητή μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. Προσπάθεια που ωστόσο σκοντάφτει στη διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και επισκιάστηκε από τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή