Πώς κυβέρνηση και θεσμοί έφθασαν σε συμφωνία

Ποιο θέμα έβαλαν κάτω από το χαλί
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 10:17
UPD:10:29
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «υποχρέωσε» το κουαρτέτο των θεσμών και την κυβέρνηση να βάλουν κάτω από το χαλί το «δύσκολο» θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και να φτάσουν σε μία συμφωνία ώστε την ερχόμενη Τρίτη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να εκταμιευθούν τα 10 συν 2 δισ. ευρώ (2 της πρώτης υποδόσης και 10 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Η συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει ένα ακόμη «ναυάγιο» στις συνομιλίες με τους θεσμούς αφού, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει «πολιτική διαπραγμάτευση» για τα μείζονα θέματα.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, το νομοσχέδιο με όλες τις εκκρεμότητες από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων συν τη συμφωνία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα κατατεθεί αύριο, πιθανότατα το βράδυ, στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων (και εντός του Δεκεμβρίου λένε οι πληροφορίες) αλλά και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που πρέπει κι αυτό να έρθει προς ψήφιση στη βουλή μαζί με το ασφαλιστικό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Εκείνο που έγινε σαφές τόσο στη μαραθώνια 17ωρη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των θεσμών, που ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας, όσο και στη συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής των Τσίπρα, Τσακαλώτου, Σταθάκη είναι ότι το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πολλώ δε μάλλον όταν το προηγούμενο Eurogroup είχε ανάψει «πράσινο φως» αποδεσμεύοντας την ανακεφαλαιοποίηση από το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Έτσι η πλευρά των δανειστών «έσπρωξε» χρονικά το ακανθώδες ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς την πλευρά του δεύτερου πακέτου και των αλλαγών στο ασφαλιστικό και η ελληνική πλευρά δέχθηκε να χαμηλώσει τον πήχη των δικών της απαιτήσεων όσων αφορά στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή