Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί στη Λευκάδα, ενώ τέσσερις τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του νησιού.
Συγκεκριμένα μία 60χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της και τον διαπέρασε, στην Πόντη Βασιλικής.
Άλλη μία γυναίκα, 82 ετών, ανασύρθηκε νεκρή από το χωριό Αθάνι, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες.
Στο νοσοκομείο Λευκάδας έχουν μεταφερθεί στο μεταξύ με τραύματα ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.
Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων, έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμοι.
Ζημιές σε σπίτια στην Κεφαλονιά
Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε κτήρια και στην Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, 10 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στα βόρεια του νησιού.
Τα 10 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοί τους θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.
Στην περιοχή της Ερισσού πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών.
Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτήρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτήρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.
Μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ
Λίγο μετά τις 10.30 τους κατοίκους της Λευκάδας αναστάτωσε μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.
Ψυχραιμία συνιστά ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Ψυχραιμία συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτήρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους.
Αισθητός σε πολλές περιοχές ο σεισμός
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά και στην Αττική, ακόμη και στην Καλαμάτα.
Στη δυτική Ελλάδα μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.
Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 - 6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό».
Πηγή: ΑΜΠΕ