Επιμένει στην απόσυρση των καναδικών αεροσκαφών από την εκστρατεία κατά του Ι.Κ. ο Τριντό

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 20:52
UPD:20:55
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ο κ. Τριντό απέφυγε να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα σταματήσει η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις, ενώ η εντολή για την τρέχουσα αποστολή εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

A- A A+

Στην απόσυρση των αεροσκαφών της καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας από την εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), παρά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή, επιμένει ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο Τριντό, ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο υποσχόμενος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να αποσύρει τα έξι αεροσκάφη της καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία λαμβάνουν μέρος στις επιδρομές, τόνισε πως ο Καναδάς θα συνεισφέρει αποτελεσματικότερα με άλλους τρόπους και εξετάζει το πώς μπορεί να επεκταθεί το υπάρχον πρόγραμμα για την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτών.

Ο Καναδός πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των G20. Κανένας από τους άλλους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή δεν του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφαση για την απόσυρση των αεροσκαφών, σημείωσε.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο τερματισμός της συμμετοχής των αεροσκαφών της καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην εκστρατεία θα μπορούσε να μειώσει την ισχύ πυρός του συνασπισμού εναντίον του Ι.Κ.

Ο κ. Τριντό απέφυγε να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα σταματήσει η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις, ενώ η εντολή για την τρέχουσα αποστολή εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

Ο Καναδάς έχει παράλληλα αναπτύξει περίπου 70 στρατιωτικούς στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές. «Η δυνατότητά μας να προσφέρουμε εκπαιδευτές... είναι κάτι που δεν μπορούν να προσφέρουν όλες οι χώρες και ο Καναδάς μπορεί να κάνει περισσότερα», σημείωσε ο κ. Τριντό. «Ο Καναδάς σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τη δέσμευσή του να αποτελέσει μέρος του συνασπισμού εναντίον του Ι.Κ.», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ο κ. Τριντό δεσμεύεται ότι η χώρα του θα υποδεχθεί 25.000 Σύρους πρόσφυγες ως το τέλος της χρονιάς. Ωστόσο επικριτές του τονίζουν πως είναι αδύνατον να ελεγχθεί επαρκώς κάθε πρόσφυγας πριν του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Ο κ. Τριντό ανέφερε ότι θα συζητήσει τις όποιες ανησυχίες μπορεί να έχουν οι ΗΠΑ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της ασιατικής συνόδου στη Μανίλα των Φιλιππίνων εντός της εβδομάδας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή