Α. Μπαμπατζάν: «Η Αγκυρα ελέγχει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου»

Επίσκεψη Γκιουλ στο Κόσοβο
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 17:50
UPD:17:58
A- A A+

«Η διαδικασία επικύρωσης του πρόσθετου Πρωτοκόλλου ελέγχεται απολύτως από την τουρκική κυβέρνηση (...), δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε., Αλί Μπαμπατζάν, επισημαίνοντας πως τα απαραίτητα βήματα για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση «θα γίνουν όταν θα έλθει ή ώρα τους».

Ο κ. Μπαμπατζάν είπε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα καθοδηγεί κάθε φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλαχ Γκιουλ, «θα προστατεύει τη διαδικασία», ενώ ο ίδιος ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων θα διευθύνει τις διαπραγματευτικές ομάδες.

Όπως είπε ο τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., «η 3η Οκτωβρίου του 2005 θα είναι η ημερομηνία που ποτέ δεν θα ξεχάσουν οι επόμενες γενιές», χαρακτηρίζοντας τη «σημείο καμπής» για την Τουρκία, τις χώρες της Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή.

«Σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες μετά από δεκάδες πολέμους μεταξύ τους, ενώθηκαν γύρω από ένα σχέδιο ειρήνης», τόνισε ο κ. Μπαμπατζάν και συνέχισε: «Η διεύρυνση αυτού του σχεδίου έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, αποτελεί την αρχή μιας νέας περιόδου όχι μόνο για την Τουρκία και τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και για το περιβάλλον της Τουρκίας και για όλο τον κόσμο».

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, που από χθες πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σερβία - Μαυροβούνιο, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς, τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ χθες επισκέφθηκε το Κόσοβο όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της περιοχής, όπως επίσης και με εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας. Ο κ. Γκιουλ εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για την πορεία των εξελίξεων με δεδομένο, όπως είπε, ότι πολλοί πολίτες του Κοσόβου κατέχουν και την τουρκική υπηκοότητα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Γκιουλ υπέγραψε με το σέρβο ομόλογό του, Βουκ Ντράσκοβιτς, συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και την κοινωνική ασφάλιση .

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή