Απειλή «προ των πυλών»

Στην ηπειρωτική Ευρώπη η γρίπη των πτηνών
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 09:27
A- A A+

ΣΤΗΝ ηπειρωτική Ευρώπη έφθασε η γρίπη των πτηνών και χτυπά τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, που εστάλη τις πρώτες πρωϊνές ώρες στους ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης και με δηλώσεις εμπειρογνωμόνων που διενεργούν εξετάσεις σε νεκρά πουλερικά, στη Ρουμανία.

Χιλιάδες πτηνά θανατώθηκαν στη Ρουμανία

Οι τρεις ειδικοί από κοινοτικά εργαστήρια που μετέβησαν στη Ρουμανία από την Κομισιόν, επιβεβαίωσαν ότι ο ιός H5N1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε δύο τουλάχιστον δείγματα, ενός κοτόπουλου και μιας πάπιας, που προέρχονται από αγρόκτημα στις όχθες του Δούναβη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωνε ότι δεν είχαν εντοπιστεί θετικά κρούσματα της ασθένειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει όλες τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών, κρέατος και προϊόντων πουλερικών από τη Ρουμανία.

Σημειωτέον ότι έχουν απαγορευθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2006 όλες οι εισαγωγές πτηνών και πουλερικών από την Τουρκία.

Εξάλλου συγκαλείται σήμερα εκτάκτως η κτηνιατρική επιτροπή της κοινότητας για να εξετάσει ποιά περαιτέρω μέτρα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Προληπτικά μέτρα

Νωρίτερα η Γερμανία αποφάσισε να εντείνει τους τελωνειακούς ελέγχους στις εισαγωγές πουλερικών μέσω των συνόρων και αεροδρομίων της, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της ιογόνου ασθένειας στο έδαφός της.

Εξάλλου η Κύπρος θα δημιουργήσει απόθεμα ενός ισχυρού φαρμάκου κατά του ιού της γρίπης στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης ενδεχόμενης εμφάνισης της ασθένειας.

Ο Κύπριος υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε ότι διατίθενται αμέσως κονδύλια για την αγορά φαρμάκων που θα καλύψουν το 5% του πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης.

Και η Κροατία ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει ποσότητες του νέου φαρμάκου μετά από σχετική σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή