Μαθητές από την Ελλάδα «τρέχουν» με ξύλινο μονοθέσιο

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 12:51
UPD:15/11/2015 19:06
A- A A+

Με την αγάπη των μαθητών για τη Formula 1 να αποτελεί κινητήρια δύναμη, το ξύλινο μονοθέσιο της ομάδας «Sciron» του Αρσακείου - Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης συμμετέχει και φέτος στον διαγωνισμό F1 in schools.

Πρόκειται για έναν διεθνή εκπαιδευτικό διαγωνισμό τεχνολογίας, ο οποίος λαμβάνει χώρα σε 34 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 17.000 μαθητών από όλον τον κόσμο, ηλικίας 9 έως 19 ετών, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας.

Μέσα από τον διαγωνισμό, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις και αναπτύσσουν δεξιότητες εκπονώντας μια ερευνητική εργασία, μέρος της οποίας είναι η κατασκευή μικρών μοντέλων F1 αυτοκινήτων από ξύλο balsa.

Στο F1 in Schools, οι μαθητές μαθαίνουν να δουλεύουν σε ομάδες με τον καθένα να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, καθώς κάθε ομάδα προετοιμάζει το δικό της Business Plan, υπολογίζει το Budget και αναζητά χορηγούς.

Στην ουσία πρόκειται για έναν αγώνα, μέχρι να στηθούν τα μονοθέσια στη γραμμή της εκκίνησης και έναν δεύτερο αγώνα εντός πίστας, αφού σβήσουν τα κόκκινα φώτα.

Πέρα από την απόκτηση γνώσεων, οι μαθητές αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, ενώ σύμφωνα με έρευνες, το 66% από αυτούς δεν αποκλείουν κάποια επαγγελματική ενασχόληση στον χώρο της Τεχνολογίας, των Επιστημών ή ως μηχανικοί.

Sciron: Συνδυάζοντας την αεροδυναμική με το ελληνικό στοιχείο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα «Sciron» των μαθητών του Αρσακείου – Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στον διαγωνισμό, ευελπιστώντας να προσθέσει κι άλλες διακρίσεις στο ενεργητικό της.

Πηγή έμπνευσης για το όνομα της ομάδας αποτέλεσε η αρχαιοελληνική ονομασία του βορειοδυτικού ανέμου, με το όνομα Σκίρων να συνδυάζει την έννοια της αεροδυναμικής με το ελληνικό στοιχείο, όπως εξηγούν τα μέλη της ομάδας.

Στην παρθενική της συμμετοχή στους εθνικούς τελικούς, το 2013-14, η ομάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση, κερδίζοντας ωστόσο την πρωτιά στη δοκιμασία της προφορικής παρουσίασης.

Όσο για τη σεζόν 2014-2015, η ομάδα «Sciron» βρέθηκε στην έκτη θέση της πανελλήνιας κατάταξης, με πολύ μικρή διαφορά από τους προπορευόμενους , ενώ παράλληλα κέρδισε την πρώτη θέση στην δοκιμασία pressure challenge. Επιπλέον, ήταν υποψήφια για το βραβείο μηχανικής αξιολόγησης και το βραβείο προφορικής παρουσίασης και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στους αγώνες αυτόματης εκκίνησης.

Τομείς ενασχόλησης και βαθμολόγησης

Ποιοι είναι όμως οι τομείς με τους οποίους πρέπει να ασχοληθούν οι μαθητές; Μέχρι το μικρό ξύλινο μονοθέσιο να βρεθεί στην πίστα, πρέπει να εκπονηθεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε ό,τι αφορά το μάρκετινγκ και την προβολή, να σχεδιαστεί το μοντέλο, να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του και τελικά να αρχίσει η κατασκευή του.

Όσο για τη βαθμολόγηση, γίνεται με κριτήριο τις επιδόσεις στους αγώνες ταχύτητας, μια προφορική παρουσίαση, έναν φάκελο της πρότασης, ενώ υπ’ όψιν λαμβάνονται και η εταιρική ταυτότητα και εμφάνιση, καθώς και οι επιδόσεις στον τομέα του μάρκετινγκ.

Ο δε αγώνας, πραγματοποιείται σε μία πίστα 20 μέτρων, με τα μονοθέσια να λαμβάνουν ώθηση από φυσίγγια πεπιεσμένου αέρα.

Τα Στάδια του διαγωνισμού

Εφόσον οι ομάδες που συμμετέχουν διακριθούν στους προκριματικούς αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχουν στους εθνικούς τελικούς τον Απρίλιο. Επόμενο βήμα, για εκείνους που ξεχωρίζουν, είναι η συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 in schools.

Εκεί στοχεύει να δώσει το «παρών» τη φετινή χρονιά η ομάδα «Sciron», με τις πιθανότητες να είναι αρκετές για να τα καταφέρει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή