Κενά ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ «βλέπει» το Λονδίνο

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 20:17
UPD:20:24
EPA/MIKE NELSON

Η συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στη Χερσόνησο του Σινά στοίχισε την ζωή στους 224 επιβαίνοντες και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη δύο φορές για την επίθεση αυτή. 

A- A A+

Για κενά που υπάρχουν στο σύστημα ασφαλείας του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου ,από όπου απογειώθηκε το ρωσικό Airbus που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά, κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Όπως ανέφερε από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, οι ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ επέτρεψαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να διαπράξει την πρώτη της βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο.

«Δεν πιστεύω ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος που να μην αναγνωρίζει ότι το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για έναν εκρηκτικό μηχανισμό» επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός και πρόσθεσε ότι αρκεί μιας μικρού μεγέθους βόμβα και ένας απλός χρονοδιακόπτης για να προκαλέσει κανείς τη συντριβή του αεροσκάφους.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι βρετανικές αρχές έστειλαν στην Αίγυπτο ομάδα εμπειρογνωμόνων αμέσως μετά την τραγωδία προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται, αναλύοντας υλικό από κάμερες.

Η συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στη Χερσόνησο του Σινά στοίχισε την ζωή στους 224 επιβαίνοντες και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη δύο φορές για την επίθεση αυτή. 

«Συνομωσία» καταγγέλλουν αιγυπτιακά ΜΜΕ

Αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης από την άλλη βλέπουν μια «βρετανοαμερικανική συνωμοσία», καταδικάζοντας τις χώρες της Δύσης που δημοσίως υποστηρίζουν το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σε ό,τι αφορά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους.

Μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στην κυβερνητική εφημερίδα Al Ahram συγκρίνει επιπλέον την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την «τριμερή επίθεση», όπως αποκαλεί το Κάιρο τον Πόλεμο του Σουέζ που ξεκίνησαν το 1956 εναντίον της Αιγύπτου η Γαλλία, η Βρετανία και το Ισραήλ.

Στο σκίτσο απεικονίζεται ένας ηλικιωμένος άνδρας να λέει σε έναν νεαρό άνδρα: «Αυτό που συνέβη στο Σινά μου θυμίζει την τριμερή επίθεση του 1956». Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος φοράει μια μπλούζα όπου αναγράφεται η φράση «αγαπώ την Αίγυπτο» απαντάει: «Επομένως, οι εχθροί μας είναι οι ίδιοι εδώ και 60 χρόνια. Όμως εμείς θα τους νικήσουμε, Θεού θέλοντος».

Η συντριπτική πλειονότητα των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για «βρετανοαμερικανική συνωμοσία» που έχει στόχο να «εκδικηθεί» την Αίγυπτο λόγω της προσέγγισης του Καΐρου με τη Μόσχα.

Η εφημερίδα Αλ Άχραμ διέβλεψε σήμερα «μια συνωμοσία (…) που έχουν εξυφάνει οι Βρετανοί με τους Αμερικανούς εναντίον του πρόεδρου της Αιγύπτου Σίσι».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Al Akhbar, επίσης φιλοκυβερνητική, εξέφρασε την εκτίμηση στο κεντρικό της άρθρο ότι το σενάριο της επίθεσης που προωθείται αποτελεί «ένα πολιτικό και οικονομικό ζήτημα που στοχεύει καταρχάς να εκδικηθεί την Αίγυπτο και τη Ρωσία».

Η Ρωσία πάντως αποφάσισε τον μαζικό επαναπατρισμό 80.000 τουριστών της και την απαγόρευση κάθε εμπορικής πτήσης με κατεύθυνση το σύνολο της Αιγύπτου.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχθηκε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή