Παίζουν εν ου παικτοίς

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 07:00
REUTERS/YVES HERMAN

Κι έτσι, χάριν του φιλάνθρωπου κ. Γιούνκερ, η Τουρκία θα επιτύχει αυτό που από το 1973 επιδιώκει. Τη συνδιοίκηση στο Αιγαίο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Δημήτρη Η. Χατζηδημητρίου
[email protected]

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αποκτήσει τη φήμη του… φιλέλληνα.

Είναι φανερό ότι και ο ίδιος αποδέχεται τον χαρακτηρισμό που η τρέχουσα φιλολογία του αποδίδει, αλλιώς δεν θα διεκδικούσε τον ρόλο πάτρωνα και «καλού πατερούλη», που ξέρει τι είναι καλό κάθε φορά για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Κάποιος, ίσως ο Ελληνας διευθυντής του γραφείου Τύπου του ή το εν Αθήναις γραφείο της Επιτροπής, θα πρέπει να εξηγήσει στον κ. Γιούνκερ ότι παίζει εν ου παικτοίς, όταν επιδιώκει ανάμιξη στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικότερα στο καθεστώς στο Αιγαίο.

Η δε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να απορρίψει, ως απολύτως απαράδεκτες, τις απόπειρες του προέδρου της Επιτροπής, όταν αυτός με το θεσμικό βάρος του αξιώματος, επιζητεί να επιβάλει δραματικές αλλαγές στο status quo στο Αιγαίο, έξω και πέρα από κάθε πρόνοια και πρόβλεψη του διεθνούς δικαίου, των συμβάσεων και των συνθηκών που ορίζουν αυτό το καθεστώς και επηρεάζουν καθοριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Προχθές ο κ. Γιούνκερ αναρωτήθηκε «γιατί τσακωνόμαστε για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους;» και με τη… συντριβή ενός γνήσιου φιλάνθρωπου ενώπιον του προσφυγικού δράματος, συνέχισε: «Είχα προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Ελληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Ελληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής».

Μάλιστα, ενημέρωσε το ακροατήριό του ότι θα επανέλθει και εντός του έτους θα υποβάλει πρόταση για μια «ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», η οποία προφανώς σε συνεργασία με την τουρκική θα διασφαλίσει ότι το στενό μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου δεν θα  είναι «ακόμη ένας τάφος».

Κι έτσι, χάριν του φιλάνθρωπου κ. Γιούνκερ, η Τουρκία θα επιτύχει αυτό που από το 1973 επιδιώκει. Τη συνδιοίκηση στο Αιγαίο.

Και μάλιστα χωρίς να πέσει σφαίρα, η Ελλάδα θα έχει υπαχθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «φινλανδοποίησης», μετατρεπόμενη σε ένα οιονεί σαντζάκι του νεο-οθωμανικού καθεστώτος της Αγκυρας.

Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον πρόεδρο της Επιτροπής, ότι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους δεν πνίγονται στο Αιγαίο επειδή οι Ελληνες λιμενικοί αμελούν το καθήκον τους, αλλά διότι η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι το προσφυγικό αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» για να προωθήσει τους πάγιους στόχους της αναθεωρητικής πολιτικής της στο Αιγαίο.

Ο κ. Γιούνκερ και οι υπόλοιποι φιλάνθρωποι της Ε.Ε., αν δεν θέλουν να δοκιμάζεται η συνείδησή τους και ο ανθρωπισμός τους, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα με τη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών πηγάζει από την Τουρκία, όπου οργανωμένα, μεθοδικά και με απόλυτο κυνισμό αναπτύσσονται και δρουν τα κυκλώματα εκμετάλλευσης απελπισμένων ανθρώπων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή