Βουλή: Κυρώθηκε η συμφωνία σύνδεσης της Ε.Ε. με Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 22:30
UPD:22:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

A- A A+

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά τάχθηκαν ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Με την κύρωση των συμφωνιών διευρύνεται η επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες που δεν βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης, ενώ δημιουργείται μια ζώνη ασφάλειας και ευημερίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε ότι ανατολικότερα βρίσκεται η Ρωσία, η οποία αποτελεί «μεγάλο γείτονα» και «στρατηγικό εταίρο» της Ένωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις υπαρκτές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και επενδύσεων ενώ αναμένεται αύξηση εξαγωγών προς τις χώρες αυτές και σημαντική βελτίωση στους τομείς των μεταφορών και των συνεργασιών στην ενέργεια».

Για πολλαπλό όφελος της Ελλάδας από την κύρωση των συμφωνιών έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και τόνισε τις θετικές συνέπειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, από τη μείωση των δασμών και τις τελωνειακές διευκολύνσεις.

Η κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Ουκρανική κρίση και υποστήριξε, ότι υπάρχει αδυναμία για τη χάραξη κοινής γραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή «υπάρχουν διαφωνίες για τις σφαίρες κυριαρχίας».

Για επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης από τον υπουργό Εξωτερικών των μελών της Επιτροπής, έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας "βαρύς" μηχανισμός λήψεως αποφάσεων, αλλά για πολλούς γεωπολιτικούς και στρατηγικούς λόγους, προκρίθηκε από το 2003, η Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής της ενίσχυσης των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, θεσμικό της ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες που δεν ήταν πλήρη μέλη επελέγη αυτή η πολιτική», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Απαντώντας στον κ. Κουμουτσάκο καθώς και σε ανάλογες αιτιάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιάννη Λοβέρδου, για ελλιπή ενημέρωση της Επιτροπής από τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει να ήταν συχνότερη η ενημέρωση κατά το παρελθόν και ότι έχει γίνει ήδη συνεννόηση με τον κ. Κοτζιά για να γίνει εντός του Νοεμβρίου ενδελεχής ενημέρωση της Επιτροπής.

Κατά των συμφωνιών, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος για τις οποίες είπε, ότι «υπηρετούν τα σχέδια της Ε.Ε. για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

«Οι πολίτες θα επωφεληθούν από την μείωση των τιμών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την αύξηση των εξαγωγών καθώς και από και την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Να τεθεί θέμα προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Μολδαβία ζήτησε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, ενώ ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης επεσήμανε ότι οι συμφωνίες θα συντελέσουν στην ενίσχυση της σταθερότητας της ενίσχυσης του κράτους δικαίου και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών τάχθηκε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων , Μάριος Γεωργιάδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή