«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων»

ΥΠΕΞ: Δεν αναμένεται νέα πρόταση Νίμιτς
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2005 14:34
A- A A+

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, από τη Ρόδο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ειδικά για το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Μολυβιάτης παρέπεμψε στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία αναφέρει το όνομα με το οποίο η γείτων μπορεί να συνεχίζει αυτήν τη διαδικασία.

«Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της περιοχής πρέπει και δικαιούνται να προχωρήσουν προς την ένταξη, η καθεμία με τον δικό της ρυθμό και χρόνο, ανάλογα με την ταχύτητα εκπλήρωσης των απαιτουμένων κριτηρίων», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν γίνονται εκπτώσεις ή εξαιρέσεις στο θέμα εκπλήρωσης των κριτηρίων, τα οποία ισχύουν για όλους».

Νωρίτερα διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν πως δεν αναμένεται άμεσα νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «όσο τα Σκόπια χρησιμοποιούν την ονομασία FYROM, δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμη και αν επιθυμούν να ενταχθούν με αυτό το όνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα όμως οι εν λόγω πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων αναγνωρίσεων της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, σε διμερές επίπεδο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το πρόβλημα με τη γειτονική χώρα, οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν πως αφορά την κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση -εάν και όποτε ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία- και σαφώς όχι το όνομα του γειτονικού κράτους. «Το δημοψήφισμα είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα και δεν πρέπει να το ακυρώνουμε», σημείωναν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και επεσήμαιναν ότι η σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεν έχει προς το παρόν αντικείμενο, αλλά θα γίνει εάν υπάρχει λόγος.

Ο υπουργός Εξωτερικών που προήδρευσε της άτυπης συνάντησης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παραδείγματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίες βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Κροατία και την Τουρκία οι οποίες άρχισαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθώς και στις άλλες χώρες οι οποίες σταδιακά προσεγγίζουν.

Με την ευκαιρία, ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για την πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την κύρωση της συνθήκης ένταξης των χωρών τους στις 2 Νοεμβρίου και προσκάλεσε τους ηγέτες τους να παρευρεθούν στην συνεδρίαση.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου, τις εξελίξεις στο Κόσοβο, ο κ. Μολυβιάτης χαιρέτισε την Έκθεση Έιντε για την κατάσταση στην περιοχή, η οποία υπεβλήθη πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για «ενδελεχή και ισορροπημένη ανάλυση, η οποία δεν επιχειρεί να αποκρύψει τα μελανά σημεία της κατάστασης».

Επανέλαβε δε την επιθυμία για «εξεύρεση βιώσιμης λύσης,η οποία θα σέβεται την διεθνή νομιμότητα, όπως την εγγυάται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες και κριτήρια, ενώ θα είναι προϊόν διαλόγου και ενεργού εμπλοκής όλων των ενδιαφερομένων μερών και θα προάγει την περιφερειακή σταθερότητα».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή