Με διαφορετικές εκτιμήσεις αναλύουν οι ευρωπαικές εφημερίδες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ιράκ για την επικύρωση του νέου συντάγματος.
Αισιόδοξο σημάδι κρίνει το ποσοστό συμμετοχής, 60%, η Die Welt, της Γερμανίας. «Οι Ιρακινοί αξίζουν τον θαυμασμό μας επειδή με θάρρος προσήλθαν στις κάλπες. Μαζί με τον θάνατο και τον τρόμο, υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα στο Ιράκ, μια πραγματικότητα που εμπνέει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία» σημειώνει η Die Welt.
«Με την σημαντική προσέλευση στις κάλπες, οι ιρακινοί πολίτες είπαν για άλλη μια φορά «όχι» στην τρομοκρατία» είναι ο τίτλος της ελβετικής Les Temps. Κατά την εφημερίδα, το «όχι» των ψηφοφόρων στην τρομοκρατία κάνει δευτερεύουσας σημασίας, αυτό καθ΄εαυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η ισπανική ABC επισημαίνει πως παρά τα ολέθρια λάθη των Αμερικανών και το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι Ιρακινοί, «η διεθνής κοινότητα γίνεται μάρτυρας ενός ανεπανάληπτου δημοκρατικού πειράματος στην καρδιά του Αραβικού κόσμου».
Η Frankfurter Rundschau, θεωρεί πως το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα καταδεικνύει την δίψα του ιρακινού λαού για ειρήνη. «Σπίθα ελπίδας και τίποτα παραπάνω» κρίνει την σημαντική προσέλευση των Ιρακινών στις κάλπες η αυστριακή Der Standard. «Kι αυτό γιατί το κείμενο του συντάγματος βρίθει παραλήψεων και συμβιβασμών που εκ των πραγμάτων επιδεινώνουν τα προβλήματα παρά τα επιλύουν. Αυτό το σύνταγμα δεν μπορεί να θέσει τέλος στον εμφύλιο που συγκλονίζει το Ιράκ» καταλήγει η εφημερίδα της Βιέννης.
Κι άλλη αυστριακή εφημερίδα, η Die Presse αμφισβητεί την σημασία του δημοψηφίσματος. Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο κίνδυνος τριχοτόμησης του Ιράκ είναι υπαρκτός. «Το Ιράκ δεν χρειάζεται μόνο σύνταγμα αλλά πάνω απ όλα έχει ανάγκη από μια καινούργια ταυτότητα. Το μέλλον της χώρας είναι μια ανοιχτή πληγή» γράφει η Die Presse.
ΠΗΓΗ: BBC