Αναστέλλονται οι πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και Σαρμ ελ Σέιχ

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 06:32
UPD:07:18
EPA/MIKE NELSON

«Συνιστούμε τώρα [αποφυγή] όλων των αεροπορικών ταξιδιών μέσω του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ, εκτός των απολύτως αναγκαίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν βρετανικές επιβατικές πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ, προς το παρόν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Τις επιβατικές πτήσεις βρετανικών αερογραμμών από και προς το αιγυπτιακό αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ - του θερέτρου στην Ερυθρά Θάλασσα, από όπου προερχόταν το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Σινά το Σάββατο - ανέστειλε η βρετανική κυβέρνηση.

Το αεροπλάνο της Metrojet Airbus A321 εκτελούσε την πτήση από το θέρετρο προς την Αγία Πετρούπολη. Δεν επέζησε κανείς από τους 224 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά παιδιά.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ευθύνεται για τη συντριβή εκρηκτικός μηχανισμός πάνω στο αεροπλάνο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ μετά από συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Συνιστούμε τώρα [αποφυγή] όλων των αεροπορικών ταξιδιών μέσω του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ, εκτός των απολύτως αναγκαίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν βρετανικές επιβατικές πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ, προς το παρόν».

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι συνεργάζεται με τις αιγυπτιακές αρχές για να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα τους ελέγχους των επιβατών και επισκευών, για να επιστρέψουν οι Βρετανοί τουρίστες στη πατρίδα τους, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επικαιροποιήσουν την ταξιδιωτική οδηγία προς την χερσόνησο του Σινά, καθώς είναι σε ισχύ μία που έχει εκδοθεί τον Μάρτιο. Όπως υπενθύμισε ο Έρνεστ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) είχε εκδόσει οδηγία τον Μάρτιο η οποία συνιστούσε στις εταιρείες με επιβατικές πτήσεις να αποφύγουν τις χαμηλές πτήσεις (κάτω από 7.900 μέτρα) πάνω από το Σινά, λόγω αυξημένου ρίσκου που αφορά τις δραστηριότητες εξτρεμιστών.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους - που επαναλήφθηκαν χθες - ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροπλάνου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου αντέδρασε με θυμό σε δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι υπήρχαν υποψίες ότι το αεροπλάνο συνετρίβη λόγω βόμβας.

Οι δηλώσεις του Χάμοντ έγιναν ενώ η Βρετανία προετοιμάζεται να υποδεχθεί σε επίσημη επίσκεψη τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αυτη την εβδομάδα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή