Αρχίζει αύριο η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

Δράκόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 13:25
A- A A+

Αρχίζει αύριο στη Βαγδάτη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η δίκη του Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος κρατείται σε αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ειδικού Ιρακινού Δικαστηρίου (TSI), Ράιντ αλ Τζούχι, ο Σαντάμ Χουσέιν θα δικαστεί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην αυστηρά φορουρούμενη Πράσινη ζώνη, στο κέντρο της Βαγδάτης.

Ενδεικτικό των αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας είναι το γεγονός ότι έχει κρατηθεί μυστική ακόμη και η ταυτότητα των πέντε δικαστών που θα δικάσουν τον πρώην δικτάτορα.

Η πρώτη ημέρα της δίκης αναμένεται πάντως να αναλωθεί σε διαδικαστικά θέματα.

Σε πρώτη φάση το κατηγορητήριο αφορά τη συμμετοχή του Σαντάμ και επτά συνεργατών του στη σφαγή 143 κατοίκων του σιϊτικού χωριού Ντουτζάιλ ,το 1982.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες παρείχαν τεχνικές συμβουλές για τη δίκη, ενώ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν επίσης στα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της δίκης και της εξέτασης των μαρτύρων.

«Πιστεύω πως η δίκη του Σαντάμ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον ιρακινό λαό, ώστε να βάλει τέλος σε μία ζοφερή περίοδο, ένα ζοφερό κεφάλαιο στην ιστορία του», τόνισε ο εκπρόσωπος Σον Μακ Κόρμακ.

Η οργάνωση Human Rights Watch έχει εκφράσει πάντως ανησυχία ότι ο Σαντάμ ενδέχεται να μην έχει μία δίκαια δίκη, διακυβεύοντας την αξιοπιστία του συγκεκριμένου δικαστηρίου στις επόμενες δίκες μελών του καθεστώτος του Μπάαθ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή